Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb wieloziarnisty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="amy01" data-source="post: 1549041" data-attributes="member: 40061"><p>Jakby ktoś chciał zrobić ten chlebek, korzystając z mąki pełnoziarnistej zamiast otrąb, oraz biorąc pod uwagę wskazówki Mirabbelki, to podaję skład:</p><p></p><p>Chleb wieloziarnisty</p><p>(wg przepisu Komarki z GW)</p><p></p><p>Na 2 bochenki:</p><p></p><p>360g mąki pełnoziarnistej typu 1850 lub 2000</p><p>710g mąki typu 550</p><p>6 łyżek siemienia lnianego</p><p>6 łyżek łuskanego słonecznika</p><p>3 łyżki sezamu</p><p>2 łyżki pestek dyni</p><p>1,5 łyżki soli</p><p>5 łyżek cukru</p><p>5 dag świeżych drożdży</p><p>1 litr wody</p><p></p><p>Czyli nie dajemy otrąb, a mąka pełnoziarnista będzie ich zawierała tyle, co w pierwszej wersji tego chleba. Stosując mąkę 550 zamiast krupczatki, chlebek będzie trochę dłużej świeży.</p><p>I dalej tak samo, jak w głównym przepisie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="amy01, post: 1549041, member: 40061"] Jakby ktoś chciał zrobić ten chlebek, korzystając z mąki pełnoziarnistej zamiast otrąb, oraz biorąc pod uwagę wskazówki Mirabbelki, to podaję skład: Chleb wieloziarnisty (wg przepisu Komarki z GW) Na 2 bochenki: 360g mąki pełnoziarnistej typu 1850 lub 2000 710g mąki typu 550 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody Czyli nie dajemy otrąb, a mąka pełnoziarnista będzie ich zawierała tyle, co w pierwszej wersji tego chleba. Stosując mąkę 550 zamiast krupczatki, chlebek będzie trochę dłużej świeży. I dalej tak samo, jak w głównym przepisie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb wieloziarnisty
Top
Bottom