Chleb wieloziarnisty

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
Upiekłam dziś swój pierwszy chleb
icon_smile.gif
zaskoczyła mnie prostota wykonania i szybkość uzyskania takiego pysznego chlebka
mniam.gif
Polecam
daumen.gif


Chleb wieloziarnisty
(wg przepisu Komarki z GW)

Na 2 bochenki:

1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut - ja dałam na kaloryfer
icon_biggrin.gif


Wyrobić ponownie i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (10x30). Odstawić do wyrośnięcia (ok 15 minut).

Piec ok 1h w temp. 230ºC.

Smacznego
icon_smile.gif


P1080901.jpg

P1080912.jpg
 

Załączniki

  • P1080901.jpg
    P1080901.jpg
    112.6 KB · Wyświetleń: 13
  • P1080912.jpg
    P1080912.jpg
    80.6 KB · Wyświetleń: 11

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Mogę zrobić z połowy składników i wymieszać w maszynie?
Jak zrobię to tylko dla siebie bo mój małżonek nazywa takie chlebki śmietnikiem(nie lubi ziaren)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
7,259
355
83
dorota_s1 @ 9 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=658928...mnie się nigdy tak pieknie spód nie rumieni...
Ten chleb taki jest, że skórka jest pięknie zrumieniona i chrupiąca ze wszystkich stron. Ja piekłam go tydzień temu w czarnej keksówce. A najbardziej zdumiewające jest to, że wczoraj go jeszcze jadłam i cały czas był wilgotny w środku i chrupiący zewnątrz. Bardzo dobry przepis na szybki i smaczny chleb. Znalazłam go na blogu Dorotus76.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
7,259
355
83
ela2225 @ 9 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=659022Mogę zrobić z połowy składników i wymieszać w maszynie?
Jak zrobię to tylko dla siebie bo mój małżonek nazywa takie chlebki śmietnikiem(nie lubi ziaren)
Ja robiłam z połowy i wymieszałam mikserem, ale wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby. Można go doskonale wymieszać łyżką. To jest bardzo luźne ciasto. No i tak jak w przepisie, z którego ja robiłam, nie można go za długo wyrastać. Trzeba przestrzegać podanych czasów, bo przerośnie. Rośnie błyskawicznie.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
7,259
355
83
A to mój dopiero upieczony

R__ne_027.jpg

R__ne_030.jpg

Dziś dodałam do niego wszystkie ziarna uprażone. Duuużo lepszy.
mniam.gif
 

Załączniki

  • R__ne_027.jpg
    R__ne_027.jpg
    18 KB · Wyświetleń: 7
  • R__ne_030.jpg
    R__ne_030.jpg
    29.5 KB · Wyświetleń: 6

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Tez kiedys natrafilam na ten przepis na forum gazety i zrobilam, ale wg mnie za duzo drozdzy teraz robie z 1/2 porcji i uzywam max 15g swiezych drozdzy. Czas pieczenia tez wychodzi krotszy. Przez pierwszy kwadrans w 230 stopniach a potem przez okolo 35 minut dochodzi w 200 stopniach.
Zawsze sie udaje polecam.

Aha nie robilam z krupczatki, tylko z 400g zwyklej pszennej 550 + 100g zytniej zurkowej, innym razem z samej 550.
pozdrawiam
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Ten chleb jest poprostu wspaniały!!!Trochę za długo posiedziałam na cinie i skórka mi się trochę za bardzo "zrumieniła" ale jest prze pyszny!! Już nie ma połowy!
Polecam każdemu bo super prosty i bez wysiłkowy!!
CIMG0484.JPG
CIMG0487.JPG
CIMG0505.JPG
 

Załączniki

  • CIMG0484.JPG
    CIMG0484.JPG
    174.4 KB · Wyświetleń: 6
  • CIMG0487.JPG
    CIMG0487.JPG
    179.1 KB · Wyświetleń: 6
  • CIMG0505.JPG
    CIMG0505.JPG
    179.2 KB · Wyświetleń: 6