Chleb z czosnkiem

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
chlebuś pyszny ale mi jakoś się nie udał
icon_sad.gif
ale bedę próbować ponownie

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
ja probowalam zabrac glos w sprawie tego chlebka, ale dosc szybko zgasila mnie autorka i dalam sobie spokoj...

robie chleby od lat i robie glownie na drozdzach- pierwszym podstawowym bledem w przepisie jest dodanie soli do do drozdzy- powoduje ona rozerwanie komorek drozdzowych i tym samym ich smierc. stad te drozdze, ktore przezyja juz nie maja takiej sily, by pomoc wyrosnieciu chleba...

autorka przepisy odwolala sie do przepisow amerykanskich, ze niby w nich jest ciagle sol dodawana do drozdzy- ale kto byl w ameryce nie odwazy sie podawac tamtejszej diety zywieniowej jako wzor- bylam, widzialam,....

poza tym, co innego przepis, a co innego technologia zywienia- do kazdego przepisu, trzeba uzyc wlasnej glowy

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Bez soli przecież będzie mdły... :|
Czyli dać sól trzeba, tylko kiedy, by drożdżom nie zaszkodzić? :gruebel:

P.S.
No i znalazłam odpowiedź: :lol:
Super chlebek- wyrosl bardzo fajnie, bardzo smaczny..

Wprowadzilam jednak kilka poprawek- absolutnie nie rozpuszczalam drodzy razem z sola!!!! :shock: bez wnikania w teorie naukowe, sol moze nam zniszczyc drozdze i nic nam nie urosnie.... i robiac chleb powinno sie wsypac sol do maki, a drodze rozpuscic z woda i ewntualnie z cukrem... i tak tez zrobilam...
kolejna poprawke,jaka wprowadzilam,to posypalam serkiem i papryka dopiero 10 minut przed wyjeciem chleba z pieca....

zachecam wszystkich czosnkozercow do tego chlebka! :mniam:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Mnie się wydaje, że powinnaś zrobić jeszcze raz dokładnie według przepisu; tylko upiecz go tak jak podaje przepis w keksówce. Ja go kiedyś robiłam i wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciach. Akurat w tym chlebie sól z drożdżami zupełnie nie przeszkodziła. Przyjrzyj się swoim i zdjęciom i wyobraź sobie, że on jest upieczony w keksówce. Wtedy będzie szczuplejszy i wyższy - taki jak oryginał.

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Izuś, ale użyłaś chyba szerszej foremki, dlatego masz bardziej płaski chleb. Klasyczne keksówki są węższe. W takiej szerokiej to chyba lepiej zrobić z półtorej porcji, wtedy będzie wyższy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy