Zdrowy chlebek na zakwasie pelen platkow roznych zboz.
3/4 szkl zakwasu zytniego
1 i 1/2 szkl wody
1 kromka czerstwego chleba zytniego namoczonego w wodzie i odcisnietego (ok. 1/3 szkl)
1 szkl maki zytniej razowej
1 i 1/2 szkl maki pszennej
1 szkl maki pszennej razowej
1 i 1/2 lyzeczki soli
3/4 lyzeczki drozdzy
3 lyzki platkow owsianych (grubych)
3 lyzki platkow pszennych
3 lyzki platkow jeczmiennych
3 lyzki platkow zytnich
1 lyzeczka czarnuszki
1 lyzeczka kminku
Wyrobic wszystkie skladniki w maszynie do chleba. Zostawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci. Uformowac bochenek. Posypac wierzch maka, naciac. Odstawic do ponownego podwojenia objetosci. Piec przez 30 min w piekarniku nagrzanym: przez pierwsze 10 min do 250 stopni, nastepne 10 min w 220 stopniach i ostatnie 10 min w 200 stopniach.

3/4 szkl zakwasu zytniego
1 i 1/2 szkl wody
1 kromka czerstwego chleba zytniego namoczonego w wodzie i odcisnietego (ok. 1/3 szkl)
1 szkl maki zytniej razowej
1 i 1/2 szkl maki pszennej
1 szkl maki pszennej razowej
1 i 1/2 lyzeczki soli
3/4 lyzeczki drozdzy
3 lyzki platkow owsianych (grubych)
3 lyzki platkow pszennych
3 lyzki platkow jeczmiennych
3 lyzki platkow zytnich
1 lyzeczka czarnuszki
1 lyzeczka kminku
Wyrobic wszystkie skladniki w maszynie do chleba. Zostawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci. Uformowac bochenek. Posypac wierzch maka, naciac. Odstawic do ponownego podwojenia objetosci. Piec przez 30 min w piekarniku nagrzanym: przez pierwsze 10 min do 250 stopni, nastepne 10 min w 220 stopniach i ostatnie 10 min w 200 stopniach.