Chleb z San Francisco

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0
upieklam i ja
icon_smile.gif
chlebek super, chrupiaca skorka, wilgotny miazsz.
Rosl ladnie, ale po wstawieniu do piekarnika opadl po bokach i troszke tam popekal, dlaczego?

2qcgf2c.jpg


i czy te dziurki, to nie sa -czesto wspominane przez Mirrabelke -kratery? moze za krotko rosl... musze jeszcze popracowac nad tymi chlebkami
icon_smile.gif
nastepnym razem sprobuje moze na samym zakwasie

260s8sg.jpg


 

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
dzisiaj piekłam
i tak wyszedł
smakował wszystkim
 

Załączniki

  • DSC09054.JPG
    DSC09054.JPG
    123.2 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC09054.JPG
    DSC09054.JPG
    123.2 KB · Wyświetleń: 1

anytramunik

Member
Lis 9, 2012
1
0
0
Dziękuję za przepis :D pyszny chlebek
icon_smile.gif
u mnie wyrastał w koszyku
DSC_0870.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0870.JPG
    DSC_0870.JPG
    441 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kasia0407

Member
Lut 3, 2011
815
0
0
mój pierwszy chleb z dodatkiem domowego zakwasu - wyszedł idealny - z chrupiącą skórką, ale ją zmoczyłam, żeby zmiękła, środek mięciutki i lekki (jak na razowy)
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,484
2,389
113
Przymierzam się do tego chleba więc sobie podniosę
icon_mrgreen.gif


Myślicie, że wyjdzie jak dam tylko mąkę pszenną pełnoziarnistą z Lubelli? A może dodać trochę żytniej 720-tki ?
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,484
2,389
113
Upiekłam pyszny chleb, trochę bałam tego octu, ale cóż skoro jest w przepisie i tyle pochlebnych komentarzy to nie ma co się bać, tylko spróbować.
Chleb wyszedł baaardzo smaczny. Mąki dałam pół na pół żytniej 720 i pszennej pełnoziarnistej z Lubelli, drożdży 1 łyżeczkę i 300 g zakwasu.

san_francisco2.jpgsan_francisco1.jpg
 

Załączniki

  • san_francisco1.jpg
    san_francisco1.jpg
    122.6 KB · Wyświetleń: 4
  • san_francisco2.jpg
    san_francisco2.jpg
    125.5 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,293
1,346
113
I ja dziś (po 10 latach) upiekłam ten chleb. Oczywiście nie doczekałam całkowitego wystygnięcia i w przekroju jest taki sobie.
icon_redface.gif
Jutro będzie ładniej odkrojony.

IMG_20171102_134535.jpg

IMG_20171102_160601.jpg

 

Załączniki

  • IMG_20171102_134535.jpg
    IMG_20171102_134535.jpg
    91.1 KB · Wyświetleń: 4
  • IMG_20171102_160601.jpg
    IMG_20171102_160601.jpg
    82.9 KB · Wyświetleń: 4