Chleb z siemieniem lnianym wg Petry

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
A oto mój Leinsamenbrot czyli chleb Petry z siemieniem
icon_smile.gif

Zrobiłam z połowy składników i wyszły 2 małe i zgrabne bochenki.
Jestem z nich dumna
icon_smile.gif
Smaczne
icon_smile.gif
Spałaszowałam dziś na śniadanie z serem kozim. Pychaaaa
icon_smile.gif


Mam jeszcze pytanie: moje chleby mają zawsze bardzo grubą i twardą skórkę. Podejrzewam, że to wina naczynia z wodą na dnie piekarnika do jego zaparowywania w czasie pieczenia chleba. Spróbuję już go nie wkładać a spryskiwać piekarnik wodą ze spryskiwacza. Co myślicie?

chleb_z_siemieniem_wg_Petry.jpg
chleb_z_siemieniem_wg_Petry__2_.jpg
 

Załączniki

  • chleb_z_siemieniem_wg_Petry.jpg
    chleb_z_siemieniem_wg_Petry.jpg
    218.9 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_z_siemieniem_wg_Petry__2_.jpg
    chleb_z_siemieniem_wg_Petry__2_.jpg
    216 KB · Wyświetleń: 0

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,068
436
83
zdecydowanie spryskiwanie lepiej sie sprawdza niz pojemnik z woda.
A jesli pojemnik to pusty, mocno nagrzany razem z piekarnikiem. Zas w momencie wkladania chleba wlewamy do niego pol szklanki wrzatku.

Bardzo to oczywiscie ryzykowne, bo mozna sie poparzyc i goraca woda i para ktora sie natychmiast wydobywa, ale skuteczne. Woda paruje natychmiast a nie wydobywa sie przez caly czas pieczenia, bo to nie jest potrzebne.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Myślicie, że na mące żytniej 720 wyjdzie? Nie mam innej a bardzo chciałabym spróbować tego chlebka
icon_neutral.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Coś mi nie wyszedł ten chleb
icon_sad.gif
Zrobiłam z połowy porcji, ładnie wyrósł, ale jest jakiś taki niedopieczony, a trzymałam go w piekarniku znacznie dłużej niż w przepisie (o 20 min). Nie wiem, co poszło nie tak
gruebel_2.gif