- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Chleb z siemieniem lnianym
zrodlo: www.petras-brotkasten.de
125 g siemienia lnianego
250g gotujacej wody
500g maki zytniej (typ 1150)
300g maki pszennej (typ 550)
20g drozdzy
125g letniej wody
1 i 1/2 lyzki soli
200g zakwasu zytniego
200g mleka
Siemie lniane zalac goraca woda i odstawic na 2 godziny.
Maki zmieszac razem w misce, zrobic w nich zaglebienie i w nim rozrobic drozdze z odrobina letniej wody.
Zakwas, siemie, mleko i sol dodac do mieszaniny mak z drozdzami i wyrabiac 10 minut w maszynie lub mikserem. Jesli konieczne dodac jeszcze wody lub mleka.
Uformowac z ciasta gladka kule i umiescic ja w natluszczonej misce. Przykryc folia i odstawic w temp 25stC na ok 3 godziny.
Po wyjeciu podzielic na dwa podluzne bochenki. Wylozyc je do formy i przykryte folia jeszcze raz pozostawic do wyrosniecia na 1,5 do 2 godz, tak aby podwoliy swoja objetosc.
Piekarnik rozgrzac do 250st C. Bochenki naciac wzdluz i wsunac na lopacie do naparowanego piekarnika. Po 5 minutach obnizyc temperature do 200st C. Calkowty czas pieczenia ok. 75 minut (?).
Bardzo aromatyczny chleb z chrupiaca skorka.
zrodlo: www.petras-brotkasten.de
125 g siemienia lnianego
250g gotujacej wody
500g maki zytniej (typ 1150)
300g maki pszennej (typ 550)
20g drozdzy
125g letniej wody
1 i 1/2 lyzki soli
200g zakwasu zytniego
200g mleka
Siemie lniane zalac goraca woda i odstawic na 2 godziny.
Maki zmieszac razem w misce, zrobic w nich zaglebienie i w nim rozrobic drozdze z odrobina letniej wody.
Zakwas, siemie, mleko i sol dodac do mieszaniny mak z drozdzami i wyrabiac 10 minut w maszynie lub mikserem. Jesli konieczne dodac jeszcze wody lub mleka.
Uformowac z ciasta gladka kule i umiescic ja w natluszczonej misce. Przykryc folia i odstawic w temp 25stC na ok 3 godziny.
Po wyjeciu podzielic na dwa podluzne bochenki. Wylozyc je do formy i przykryte folia jeszcze raz pozostawic do wyrosniecia na 1,5 do 2 godz, tak aby podwoliy swoja objetosc.
Piekarnik rozgrzac do 250st C. Bochenki naciac wzdluz i wsunac na lopacie do naparowanego piekarnika. Po 5 minutach obnizyc temperature do 200st C. Calkowty czas pieczenia ok. 75 minut (?).
Bardzo aromatyczny chleb z chrupiaca skorka.