Mam już maszynę i próbuję przepisy dołączone do instrukcji
Pierwsza próba na chleb zwykły nie była zbyt udana, dlatego teraz robiąc kartoffelbrot zrobiłam trochę po swojemu
Chleb wyszedł pyszny i piękny
i aż mi żal że nie mam cyfrówki
oto przepis już po moich lekkich modyfikacjach
CHLEB ZIEMNIACZANY- KARTOFFELBROT
Program ( u mnie 4) " kurzbacken" - 1h 52min
wielkość 750g
skórka ciemna ( skórka nie wyszła twarda, ale cudnie chrupiąca)
SKŁADNIKI:
mleko 220 ml
drożdże świeże 20 g
miękkie masło 20g - trzy łyżeczki od herbaty
jajko
ugotowane, przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki -120g ( ja nie mam wagi i ugotowałam trzy, powiedzmy wielkośći dorodnego jajka pyrki)
sól - 1 teeloffel
zucker - 1 teeloffel
mąka 430 g - ja użyłam mąki "wiejskiej z kłoskiem" typ 650
W mojej maszynie najpierw idą składniki płynne.
Zrobiłam rozczyn, używając części mleka, łyżki mąki i cukru. Następnie dodałam w kolejności jak podałam składniki do maszyny: mleko, wyrośnięty rozczyn, masło ziemniaki......itd
Ja musiałam dodać podczas wyrabiania trochę mąki, gdyż ciasto troszkę się mazało, tak na oko dodawałam około trzech czterech łyżek
Ciasto było dość luźne, chociaż ładnie "zebrało się ze ścianek" formy
Jest to porcja 750g, a po upieczeniu chleb osiągnął trzy czwarte wysokości formy
właśnie go wcinamy, lekko ciepły z prawdziwym masłem i nie mogę się nadziwić że upiekłam takie cudo
ups
przepraszam moja Quigy go upiekła
Życzymy smacznego
Pierwsza próba na chleb zwykły nie była zbyt udana, dlatego teraz robiąc kartoffelbrot zrobiłam trochę po swojemu
Chleb wyszedł pyszny i piękny
oto przepis już po moich lekkich modyfikacjach
CHLEB ZIEMNIACZANY- KARTOFFELBROT
Program ( u mnie 4) " kurzbacken" - 1h 52min
wielkość 750g
skórka ciemna ( skórka nie wyszła twarda, ale cudnie chrupiąca)
SKŁADNIKI:
mleko 220 ml
drożdże świeże 20 g
miękkie masło 20g - trzy łyżeczki od herbaty
jajko
ugotowane, przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki -120g ( ja nie mam wagi i ugotowałam trzy, powiedzmy wielkośći dorodnego jajka pyrki)
sól - 1 teeloffel
zucker - 1 teeloffel
mąka 430 g - ja użyłam mąki "wiejskiej z kłoskiem" typ 650
W mojej maszynie najpierw idą składniki płynne.
Zrobiłam rozczyn, używając części mleka, łyżki mąki i cukru. Następnie dodałam w kolejności jak podałam składniki do maszyny: mleko, wyrośnięty rozczyn, masło ziemniaki......itd
Ja musiałam dodać podczas wyrabiania trochę mąki, gdyż ciasto troszkę się mazało, tak na oko dodawałam około trzech czterech łyżek
Ciasto było dość luźne, chociaż ładnie "zebrało się ze ścianek" formy
Jest to porcja 750g, a po upieczeniu chleb osiągnął trzy czwarte wysokości formy
właśnie go wcinamy, lekko ciepły z prawdziwym masłem i nie mogę się nadziwić że upiekłam takie cudo
Życzymy smacznego