- Mar 9, 2014
- 35
- 0
- 0
Dziś pragnę się podzielić przepisem na bardzo łatwy żytni chlebek drożdżowy. Błyskawiczny w przygotowaniu.
Jest mięciutki w środku, nieco gliniasty i ma ładny, porowaty miękisz.
Chleb żytni codzienny
Składniki:
Zaczyn:
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej grubomielonej)
25 g świeżych drożdży
125 g letniej wody
Ciasto chlebowe:
cały zaczyn
250 g mąki żytniej jasnej (u mnie typ 1400)
100 g mąki pszennej chlebowej
20 g otrębów pszennych
250 g letniej wody
łyżka kminku
łyżeczka soli
mak do posypania
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn: drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z mąką. Kiedy wyrośnie, dodać wodę oraz oba rodzaje mąk, sól, otręby i kminek. Wyrabiać do dokładnego wymieszania składników przy pomocy miksera. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Posypać makiem i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut. Wystudzić na kratce.
Jest mięciutki w środku, nieco gliniasty i ma ładny, porowaty miękisz.
Chleb żytni codzienny
Składniki:
Zaczyn:
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej grubomielonej)
25 g świeżych drożdży
125 g letniej wody
Ciasto chlebowe:
cały zaczyn
250 g mąki żytniej jasnej (u mnie typ 1400)
100 g mąki pszennej chlebowej
20 g otrębów pszennych
250 g letniej wody
łyżka kminku
łyżeczka soli
mak do posypania
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn: drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z mąką. Kiedy wyrośnie, dodać wodę oraz oba rodzaje mąk, sól, otręby i kminek. Wyrabiać do dokładnego wymieszania składników przy pomocy miksera. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Posypać makiem i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut. Wystudzić na kratce.