Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Glupie pytanie: ten chleb jest zytnio-zytni ? :mrgreen:
Tzn nie ma w nim innej maki ? I tak Wam wyrasta ? Przyznaje, nie czytalam calych 10 ciu stron, stad takie zapytania. ;)

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
W moi przypadku żytnio żytni. Nie odważyłabym sie odstapić ani na jotę (nomen omen) od przepisu. Wyrastał długo, ale myślałam,że tak ma być. Zreszta akurat chłodno w domu było, to postawiłam na parapecie na słoneczku. Nie wiem czy wyrósł - po innych zdjeciach sądząc - raczej nie bardzo.
Miałam bardzo dokładne instrukcje od Hazo (niech Jej będa dzięki) - krok po kroku.
Wątek chlebowy jest tak obszerny, że naprawdę bez Jej pomocy nie odważyłabym sie zacząć robić nawet zaczątka, potem zakwaszonego ciasta i tak dalej.
JotHa, ja czytałam uprzednio nie dziesiątki stron a setki i miałam coraz wiekszy mętlik.
Jak widać po postach innych początkujacych - to norma.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Maryna, bardzo mi miło, że przydało Ci się moje skromne doświadczenie w pieczeniu chleba, ale ja Ci tylko podałam, jak ja robię. Największa zasługa, że chleby nam jakoś wychodzą jest tych forumowiczek, które duuużo wcześniej zaczęły parać się pieczeniem chleba. Ja, jak zaczęłam czytać wątki chlebowe, założyłam sobie oddzielny folder, do którego kopiuję niektóre akapity. Dzięki temu mam dużo mniej do czytania, jak muszę coś sprawdzić. I przede wszystkim mam to tak ułożone, że wiem, gdzie czego szukać i szybko znajduję. Stałe przekopywanie się przez wątki chlebowe zabiera za dużo czasu. Wydaje mi się, że dla osób nie mających doświadczenia cenne są uwagi osób też z małym doświadczeniem. My po prostu potrzebujemy czasem informacji, które dla doświadczonych "piekarek" są tak oczywiste, że o nich nawet nie myślą.
Życzę powodzenia przy następnych próbach.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Mnie srednio leza tak bardzo 'zytnio-zytnie' chleby
icon_sad.gif

Zdecydowanie wole mieszane. Jak myslicie ? Mozna ? A moze ktos juz tu robil, co ? ;)

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Ja właśnie będę wkładać chlebek do ostatniego wyrastania przed pieczeniem - ale czy ja mogę w garnku czy tylko w keksówce?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Ja go robiłam wiele razy, ale zawsze w keksówce. Tylko ja robię z 1/2 porcji, z całej to będą 2 keksówki. W garnku nie próbowałam.

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Dzięki, już wsadziłam do garnka, ale wszystkie w nim piekę i mam nadzieję, że i ten mi się uda. Poczytałam na forum mirabbelkowym i było, że każdy można w romertopfie. Kurcze, obym zdążył przed północą... Pozdrawiam Hazo - :wink:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
O 21.10 wstawiłam juz garnek do piekarnika i czekam, co z tego wyniknie. Bardzo jestem wdzieczna za słowa otuchy , ale myślę, że mistrz powinien wspierać swoich uczniów. No bo przez czyją stronkę int. mnie opętało i rachunek za prąd zabije mojego męza, a na pewno jego tajemny fundusz zostanie uszczuplony? Pozdrawiam Mirabbelko. ( tak, tak, jak się montuje takie śliczne galerie z obrazkami to konsekwencje bywają zaskakujące np. cała Polska piecze chleby...)
Wczoraj znow upiekłam faworyta moich chłopaków, czyli mleczny Agusi. Jest piękny. Dla siebie i Gośki piekę żytni z ziemniakami pierwszy raz.
Pozdrowionka.

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Wyszedł, rzeczywiście nie jest wysoki jak mleczny , ale pachnie pieknie. zaraz go przekroję. Nie sfotografuję, bo wieczorem za słabe światło dla mojej komórki. Drobnanoc.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
zytni chleb nadaje sie do krojenia dopiero po 12 godzinach !!!!!
odstawic i zapomniec, bo swiezy zytni chleb to zupelnie nie to
icon_sad.gif

ale za to mozna sie nim zachwycac przez 5 dni, zakladajac ze jeszcze cos zostanie ;)

PS. przepraszam fundusz Twojego meza :oops: :oops:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Oj tak, jest wyśmienity. Wytrawny wręcz z tymi ziołami... Jednak niepotrzebnie posmarowałam masłem, jak mi ktoś poradził, jakiś taki tłusty się zrobił na wierzchu. Ale zjemy na pewno, już ma fanów.
Potrzebna mi inspiracja do upieczenia kolejnego chleba. Czasu mi brak na przeglądanie forum. Zakwas ma się dobrze, a w domu przybywa wielbicieli chleba z domowej piekarni.
Pozdrawiam.

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
No, właśnie, pamiętam jak moja babcia wyjmowała wielkie kwadratowe bochenki chleba z pieca, to smarowała je skórką od wędzonego boczku(?), ale tamte chleby miały lśniącą ciemną piękną skórkę. Mój natomiast zamiast się wybłyczczeć wchłonął częściowo to masło, a reszta tak na nim tkwi. Teraz będę pryskać wodą. CZłowiek choć już wiekowym jest uczy się całe życie - i dobrze!

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Ale - pryskasz Mirabbelko na ten nasz święty gorący garnek? chyba woda nie może być zimna? Bo by pękł? Pewnie jak już wysypiemy chleb z gara no nie?

circir

Member
Paź 24, 2006
36
0
0
robiłam go przedwczoraj i zostawiłam na noc na balkonie do wyrośńięcia, niestety jak się obudziłam, w keksówce była taka sama ilość jak wieczorem po włoźeniu. wniosłam go do domu i leżał jeszcze z 3 godziny i dalej nic - myślałam że już nic z niego nie będzie i było mi przykro. ostatnią szansą było włożenie go do podgrzanego piekarnika i wreszcie po jakichś 3 godzinach podrósł wystarczająco. wyszedł b. dobry, chyba na razie najlepszy z tych , które robiłłam, taki wilgotny i z chrupiącą skórką.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy