Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie

EwaMarta

Member
Paź 14, 2006
23
0
0
Czy ktos robil ten chleb z maki razowej zytniej? Ja wlasnie zrobilam, ciasto zakwaszone z maki zytniej chlebowej, a reszte z razowej (bo chlebowej zabraklo). Teraz czekam az wyrosnie. Czekac, czy dac sobie spokoj, bo i tak nie wyrosnie?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
EwaMarta @ 7 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=390577Czy ktos robil ten chleb z maki razowej zytniej? Ja wlasnie zrobilam, ciasto zakwaszone z maki zytniej chlebowej, a reszte z razowej (bo chlebowej zabraklo). Teraz czekam az wyrosnie. Czekac, czy dac sobie spokoj, bo i tak nie wyrosnie?
powinien wyrosnac tylko piec powinnas troche dluzej i w wyzszej temperaturze na poczatku. On bedzie taki troche jak ten moj, tyle ze bez ziaren:

http://chleb.info.pl/zytnibardzorazowy.htm

bedzie troche wilgotny na poczatku i elastyczny, ale jak wystygnie powinien byc dobry.

Uff, dopiero zauzwazylam ze pisalas wczoraj, wiec pewnie juz wiadomo CO WYSZLO
icon_question.gif
icon_eek.gif

EwaMarta

Member
Paź 14, 2006
23
0
0
"Uff, dopiero zauzwazylam ze pisalas wczoraj, wiec pewnie juz wiadomo CO WYSZLO
icon_question.gif
icon_eek.gif
"

No niestety, wiadomo.
icon_sad.gif
Nie wyszlo jak mialo wyjsc i to raczej nie przez make, ale przez brak cierpliwosci, sennosc i mysli o porannym budziku. Nie dalam mu wystarczajaco wyrosnac. Trudno, musze pogodzic sie z faktem, ze u mnie pieczenie chleba moze odbywac sie tylko w weekend.
cry_1.gif
Niestety, przebywam 12 godzin dziennie poza domem, wiec jezeli chce tez normalnie spac, to chlebus nie wchodzi w gre. Ale serdecznie dziekuje za odpowiedz. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu nastepnym razem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pajda

Member
Wrz 6, 2006
16
0
0
Udało się!!! Wiem już jaki błąd popełniałam przy cieście na czysto żytnie chleby - nie tyle zbyt długo mieszałam, ile dawałam za dużo płynów. Skutek był oczywiście opłakany: zapadnięty, lepki miękisz i odstająca skórka.
baa.gif

Ale dzisiaj jest inaczej
icon_lol.gif
. Dzisiejszy chlebek jest super
mniam.gif
. I nie mogłam czekać z próbowaniem do jutra. Bo jutro to on na pewno bedzie smaczniejszy, ale nie będzie miał już takiej chrupiącej skórki
fiesgrins.gif

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
A można dać jakieś nasiona albo zboże, ja bym chciała dać pszenicę, bo się przymierzam do tego chleba, bo żytniej mąki mam do oporu i muszę ją jakoś zużyć. Na razie doczytałam posty do strony 6 i stwierdzam również że pieczenie chleba to mania, a siedzenie i pisanie postów to już obłęd, mój małżonek mówi że dokupi mi drugi komputer, bo ja go teraz cały czas oblegam, a on nie może się dopchać hi hi. A kiedyś mówiłam że takie siedzenie przed komputerem to jest coś nie normalnego, a teraz co, sama to robię. Ale tego wszystkiego jest tyle do czytanie że normalnie nie nadążam czasami za wami i wątkam, gubię się i stwierdzam że teraz to już nic nie wiem. Pewnie dlatego powtarzam te same pytania co inni albo i jeszcze gożej, a może nie, sama nie wiem. A tak w ogóle to fajnie się czyta wasze posty.
cfist.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
juz to pisalam, ale jeszcze raz powtorze:
Na poczatek radze Ci trzymac sie wiernie przepisu. Wten sposob unikniesz wszystkich przygod, ktore Ci sie przydarzaja
icon_mrgreen.gif
Wiele osob przetestowalo ten chleb, wiec mozesz z pelnym zaufaniem podejsc do niego.
To jest chleb zytni z ziemniakami i raczej do niego nic nie dodawaj. jesli chcesz upiec chleb z ziarnami poszukaj przepisu na chleb z ziarnami.

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Ten z trzech które piekłam dzisiaj wyszedł mi najgorzej, jest doośść mokry, ale to mi aż tak nie przeszkadza, natomiast bardzo czuć go ziemniakami, nie wiem jak będzie potem, bo jak go kroiłam do spróbowania to był jeszcze ciepły i może tu leży przyczyna. Troszkę pękł, i coś mi się zdaje że był za mało wyrośnięty, ale jakoś nie mogłam sobie z tym poradzić w rozeznaniu, urósł co prawda, podwoił swoją objętość ale tak mi się wydawało że to coś za mało. No i upieczony jest, ale jak sprawdzałam drutem to drut był cały czas mokry, ale dzwięki był głuchy, więc nie bardzo wiem co???? źle zrobiłam albo wyszło nie tak. Skórka chrupie.
_ytni_z_ziemniakami2.jpg
_ytni_z_ziemniakami.jpg

A jakiej wielkości wkładacie to naczynie z wodą, bo ja tu włożyłam, może też nie potrzebnie, ale ja włożyłam blaszkę z wodą, taką keksówkę, może za dużo tej wody i za dużo wilgoci nabrał. Bo ogólnie to się wydaje bardzo ciężki ale to pewnie ma tak być, przy ziemniakach, a może i ziemniaki takie do bani. Normalnie nie wiem. Troche jest umazany masłem.

Jak ostygnie całkiem to dopiszę czy smak się zmienił.

Załączniki

• _ytni_z_ziemniakami2.jpg
    _ytni_z_ziemniakami2.jpg
    126.5 KB · Wyświetleń: 3
  • _ytni_z_ziemniakami.jpg
    _ytni_z_ziemniakami.jpg
    101.8 KB · Wyświetleń: 4

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Dodam jeszcze że jest taki bardzo gliniasty, klei się do podniebienia i do zębów. Tak sobię myślę może ciasto było zbyt luźne.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Nigdy nie wkładam do piekarnika wody przy pieczeniu tego chleba. Piekę zawsze zgodnie z przepisem. Chleb żytni i tak jest wilgotny. Żeby sobie uprościć, zamiast gotować ziemniaki używam płatków ziemniaczanych rozrobionych ciepłą wodą na dość suche puree.

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
No właśnie, coś mnie diabeł podkusił i wyszło diablątko. Ale to nic, będzie jeszcze jedna próba, jak wam wychodzi to mi też wyjdzie.

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
mam!!!!!
moj pierwszy chlebek :D

wlasnie wyjelam z piecyka:) niewiem jak smakuje i niewiem jak wyglada w sriodku :/ ale az normalnie nie moge wytrzymac... ten zapach
mniam.gif
zrobilam z kawalkami boczku:)

tak wyglada na zewnatrz

CIMG2244.JPG

jak tylko troche ostygnie zrobie zdjecie srodka :D i nie omieszkam go skubnac
icon_razz.gif

Załączniki

• CIMG2244.JPG
    CIMG2244.JPG
    114.8 KB · Wyświetleń: 3

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
chlebek pycha
icon_smile.gif
dzisiaj na sniadanie go ukroilam
icon_smile.gif

a te dziureczki
icon_mrgreen.gif

dziekuje za wspanialy przepic
bussi.gif

CIMG2249.JPG

CIMG2251.JPG

Załączniki

• CIMG2249.JPG
    CIMG2249.JPG
    107.5 KB · Wyświetleń: 3
  • CIMG2251.JPG
    CIMG2251.JPG
    117.3 KB · Wyświetleń: 3

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
No prosze...jaki piekny chleb! Gratulacje! Rye bran..znalazlas?

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
tatter @ 4 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=532694No prosze...jaki piekny chleb! Gratulacje! Rye bran..znalazlas?
nie nie znalazlam jeszcze
teraz siedze w domu .. cora chora wiec nawet w sklepie nie bylam.. a moj szanowny jak byl na zakupach to nie znalazl :/ ale to standart
icon_razz.gif

ostatnio kupilam ten" strong brown bread flour" z tego robilam zakwas i pieklam ten chlebek
icon_smile.gif
w internecie juz znalazlam jak tu wyglada maka zytnia ... wiec nastepnym razem bede bardziej przygotowana
icon_smile.gif

a napewno upioke ten ukrainski chlebek...

co do zakwasu - nie do porownania ... smak chleba na drozdzach kupionych, a wlasnorecznie robionych.... chlebek poprostu przepyszny, w miare mozliwosci przestane kupowac chleb w sklepie... jednak swoj chleb smakuje bardziej , zdrowszy i smaczniejszy... (tym bardziej w anglii)

odkrywam cos co kiedys bylo dla mnie czarna magia :D i to wszystko dzieki wam
icon_smile.gif

bardzo dziekuje za pomoc
bussi.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Make zytnia oferuje niezliczona ilosc mlynow, niektore mozna dostac w slepach , wielkszosc jednak zamowic przez internet...byl kiedys o tym caly watek....dajznac jakbys potrzebowala linki...
icon_biggrin.gif

pinkink

Member
Lut 21, 2007
70
0
0
Nie wiem, co zrobilam zle, bo chleb wyszedl niezbyt piekny za to mimo slabego wzrostu byl na tyle smaczny, ze zachecil mnie do powtorki. Tyle, ze tym razem chcialabym uniknac bledow.
1. dlaczego nie urosl?
Spodziewalam sie, ze z przepisu wyjda dwa podluzne foremkowe chlebki, rozlozylam ciasto na dwa a tu wyszly liche , waskie wielkosci rozplaszczonej bagietki, chlebki.

2.wylozylam, jak w przepisie, forme papierem. Uzylam wax paper, ktory zwykle sie przy wypiekach sprawdza. Nie tym razem. Ciasto przywarlo tak mocno do papieru, ze musialam go odcinac nozem, razem z czescia ciasta.
Czy moglabym upiec go na kamieniu, bez foremki?

Byc moze cos pochrzanilam z zakwaszonym ciastem. Moze cos zle policzylam? Ciasta zakwaszonego ma byc 400g.
Mam zakwas w lodowce. Pomieszalam go z maka, potem jeszcze raz dosypalam maki...
Make wzielam wysokoglutenowa [hi-glu], bo zabraklo mi chlebowej.

Czy moglabym prosic o rade?

Dzieki.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
pinkink @ 9 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=560108Nie wiem, co zrobilam zle, bo chleb wyszedl niezbyt piekny za to mimo slabego wzrostu byl na tyle smaczny, ze zachecil mnie do powtorki. Tyle, ze tym razem chcialabym uniknac bledow.
1. dlaczego nie urosl?
Spodziewalam sie, ze z przepisu wyjda dwa podluzne foremkowe chlebki, rozlozylam ciasto na dwa a tu wyszly liche , waskie wielkosci rozplaszczonej bagietki, chlebki.

2.wylozylam, jak w przepisie, forme papierem. Uzylam wax paper, ktory zwykle sie przy wypiekach sprawdza. Nie tym razem. Ciasto przywarlo tak mocno do papieru, ze musialam go odcinac nozem, razem z czescia ciasta.
Czy moglabym upiec go na kamieniu, bez foremki?

Byc moze cos pochrzanilam z zakwaszonym ciastem. Moze cos zle policzylam? Ciasta zakwaszonego ma byc 400g.
Mam zakwas w lodowce. Pomieszalam go z maka, potem jeszcze raz dosypalam maki...
Make wzielam wysokoglutenowa [hi-glu], bo zabraklo mi chlebowej.

Czy moglabym prosic o rade?

Dzieki.
Robię ten chleb w keksówce 25 cm. Biorę: 310 - 330 ciasta zakwaszonego, 200 g ugotowanych dokładnie ugniecionych ziemniaków, 450 g mąki żytniej chlebowej (typ 720).
Ciasto zakwaszone na tę ilość robię tak:
Wieczorem 50-70 g zakwasu + 65-70 g mąki żytniej + 65-70 g letniej wody wymieszać. Odstawić na około 3 godziny w temp. 26 do 28°C. Potem w temperaturze pokojowej do rana.
Rano dodać 65 g mąki żytniej + 65 g letniej wody - wymieszać i odstawić do popołudnia w temp. 18 do 22°C.

Nigdy nie wykładam keksówki papierem tylko smaruję masłem (ostatnio smalcem) i wysypuję otrębami żytnimi. Po upieczeniu chleb sam wyskakuje z formy.

Użyłaś złej mąki. Do tego chleba daje się mąkę chlebową żytnią, a Ty użyłaś pszennej i do tego wysokoglutenowej. Tego chleba nie wolno długo wyrabiać.

Mam nadzieję, że moje uwagi na coś Ci się przydadzą. Powodzenia.

pinkink

Member
Lut 21, 2007
70
0
0
Hi, Hazo

odpisuje dopiero teraz, bo zalatana jestem okropnie. Przepraszam.))
Okazuje sie, ze traba ze mnie wieksza niz myslalam. Zrobilam wszystko na opak.
Zmylilo mnie slowko "chlebowa" przy nazwie maki zytniej. - Ja takiej po prostu nie znam. Mam /akurat wtedy mi zabraklo i zastapilam ja hi-glu/ make chlebowa (bread flour) i make zytnia (rye flour), juz bez przymiotnika 'chlebowa', no to sypnelam tej nieslusznej, jak sie okazuje.
O, rany!
Dobrze, ze mi to uswiadomilas .....(((
Dzieki rowniez za dokladny opis produkcji tego ciasta zakwaszonego, choc to odwazanie mnie zabija.

Ja juz wcale wagi nie uzywam. Posluguje sie glownie miarka "cup" i "spoons" , tj. lyzka stolowa i lyzeczka mala.
Wszystkie przepisy podaja w tych wartosciach bo komu by sie tam chcialo wazyc....
No, ale jak trzeba, to trzeba. - Wierze, ze kiedys i w Polsce waga kuchenna odejdzie do lamusa, bo to klopotliwe bardzo, szczegolnie tu, gdzie ciagle panuja te cholerne funty, uncje i inne paskudztwa i wez to przeliczaj.....

OK, dziekuje raz jeszcze i dam znac jak wyszlo po poprawkach.
Pozdrawiam.)))))

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy