- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
Chleb żytni*
Składniki:
300 ml wody
1,5 łyżki oleju (w przepisie oryginalnym jest masło)
1,5 łyżki octu jabłkowego (nie sprecyzowano jaki ma być
)
1 łyżeczka soli
ok. 1 łyżki miodu (miało być 1,5 łyżki cukru)
180 g mąki żytniej razowej
360 g mąki pszennej (dałam ok. 200 g typu 500 i reszta graham)
1 łyżeczka drożdży suszonych (w oryginale cała paczuszka, ale wtedy chleb się zapada)
dodatkowo po sygnale - 1 łyżka ziaren słonecznika (to moja inwencja twórcza, można dać ich więcej
)
Program: pieczywo razowe, skórka wypieczona, wielkość max. (czyli 1250 g).
_____
*wg książeczki dołączonej do chlebmaszyny z Lidla (Bifinett)
Składniki:
300 ml wody
1,5 łyżki oleju (w przepisie oryginalnym jest masło)
1,5 łyżki octu jabłkowego (nie sprecyzowano jaki ma być

1 łyżeczka soli
ok. 1 łyżki miodu (miało być 1,5 łyżki cukru)
180 g mąki żytniej razowej
360 g mąki pszennej (dałam ok. 200 g typu 500 i reszta graham)
1 łyżeczka drożdży suszonych (w oryginale cała paczuszka, ale wtedy chleb się zapada)
dodatkowo po sygnale - 1 łyżka ziaren słonecznika (to moja inwencja twórcza, można dać ich więcej

Program: pieczywo razowe, skórka wypieczona, wielkość max. (czyli 1250 g).
_____
*wg książeczki dołączonej do chlebmaszyny z Lidla (Bifinett)
Ostatnią edycję dokonał moderator: