chleb żytni

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Chleb żytni*

Składniki:
300 ml wody
1,5 łyżki oleju (w przepisie oryginalnym jest masło)
1,5 łyżki octu jabłkowego (nie sprecyzowano jaki ma być
icon_mrgreen.gif
)
1 łyżeczka soli
ok. 1 łyżki miodu (miało być 1,5 łyżki cukru)
180 g mąki żytniej razowej
360 g mąki pszennej (dałam ok. 200 g typu 500 i reszta graham)
1 łyżeczka drożdży suszonych (w oryginale cała paczuszka, ale wtedy chleb się zapada)
dodatkowo po sygnale - 1 łyżka ziaren słonecznika (to moja inwencja twórcza, można dać ich więcej
icon_smile.gif
)

Program: pieczywo razowe, skórka wypieczona, wielkość max. (czyli 1250 g).

_____
*wg książeczki dołączonej do chlebmaszyny z Lidla (Bifinett)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Yyyyyyyy? Chleb jak chleb. No dooobra. Idę pstryknąć telefonem resztki...
icon_mrgreen.gif


Edit - Voila:
chleb_maszynowy__ytni.jpg
 

Załączniki

  • chleb_maszynowy__ytni.jpg
    chleb_maszynowy__ytni.jpg
    25.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Sorki, gatita - już poprawiłam. I uzupełniłam o komentarz dot. drożdży.
Mirabbelko, tak właśnie myślałam z tym octem.
icon_smile.gif

Czy jeśli będę chciała przerobić ten przepis na zakwasowy, to ile powinnam dać zakwasu? Szklankę? I czy wsypać też drożdże?