Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb żytnio-pytlowy na drożdżach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 110998" data-attributes="member: 36"><p><strong>CHLEB ŻYTNIO-PYTLOWY NA DROŻDŻACH</strong> </p><p></p><p><u>Proporcja</u>. </p><p>2 kg. mąki, 1 - 1/2 litra mleka zsiadłego, wirówkowego lub serwatki, 1/3 część pr. pszennej mąki 0-wej, 3 dkg. soli, 5 dkg. drożdży, 1 dkg. kminku. </p><p></p><p><u>Robota</u>. </p><p>Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, wsypać 1/2 proporcji mąki, dobrze łyżką wyrobić, żeby ciasto było gładkie, posypać z wierzchu mąką i postawić w ciepłem miejscu na godzinę. </p><p>Następnie wsypać sól, kminek i resztę mąki, dobrze wyrobić i postawić w ciepłem miejscu, żeby znów podrósł. Potem robić bochenki, kłaść w miseczki lub koszyki, wysłane ściereczką; gdy dobrze podrośnie wsadzić do pieca, polewając wrzącą wodą. W piecu muszą siedzieć 1 kg. bochenki 50 minut, a większe godzinę. </p><p></p><p>[źródło "Chyliczkowska piekarnia i cukiernia"]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 110998, member: 36"] [B]CHLEB ŻYTNIO-PYTLOWY NA DROŻDŻACH[/B] [U]Proporcja[/U]. 2 kg. mąki, 1 - 1/2 litra mleka zsiadłego, wirówkowego lub serwatki, 1/3 część pr. pszennej mąki 0-wej, 3 dkg. soli, 5 dkg. drożdży, 1 dkg. kminku. [U]Robota[/U]. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, wsypać 1/2 proporcji mąki, dobrze łyżką wyrobić, żeby ciasto było gładkie, posypać z wierzchu mąką i postawić w ciepłem miejscu na godzinę. Następnie wsypać sól, kminek i resztę mąki, dobrze wyrobić i postawić w ciepłem miejscu, żeby znów podrósł. Potem robić bochenki, kłaść w miseczki lub koszyki, wysłane ściereczką; gdy dobrze podrośnie wsadzić do pieca, polewając wrzącą wodą. W piecu muszą siedzieć 1 kg. bochenki 50 minut, a większe godzinę. [źródło "Chyliczkowska piekarnia i cukiernia"] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb żytnio-pytlowy na drożdżach
Top
Bottom