
Pomysł pochodzi z tej strony:
http://www.breadtopia.com/sourdough-no-knead-method/
Ten chlebek był już w wersji na zaczynie drożdżowym, a to jest wersja tylko na zakwasie. Piekłam go już kilka razy więc metoda raczej dobrze sprawdzona. Po 15 minutach odpoczywania ciasta wkładam go od razu to tortownicy lub keksówki. Nie stosuję garnka. Chlebek sporo przyrasta w piekarniku. Na początku pieczenia wrzucam 4-5 kostek lodu na dolną blachę.
Składniki:
Składniki, które użyłam, trochę odbiegaja od oryginalnego przepisu:
140 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella (w oryginale 1 cup, 5 oz.)
300 g mąki chlebowej 650 (w oryginale 2 1/2 cups ,11 oz.)
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki zakwasu żytniego ( w oryginale 1/4 cup pszennego)
330 – 340 g letniej wody ( w oryginale 1/1/2 cup)
Ok. 50 g mąki do podsypania przy składaniu ciasta
(lepiej część wody wymieszać z zakwasem, pozostałą dolewać stopniowo, czasami potrzeba jej trochę więcej czasami mniej w zależności od rodzajów mąk)
- Wymieszać wszystkie suche składniki.
- Wlać wodę wymieszaną z zakwasem, wymieszać aż składniki się połączą.
- Przykryć folią, pozostawić na 18 godzin w temp pokojowej
- Wyjąć ciasto na wysypany mąka blat, posypać mąka po wierzchu i uformować prostokąt. Posługując się tzw. zbieraczem do ciasta, w przypadku gdyby ciasto przywarło do blatu, składamy tak jak pokazane na filmiku w linku powyżej
- Przykryć folia, zostawić na 15 min.
- Następnie przenieść do wysypanego mąka koszyczka, (ja przeniosłam od razu do foremki), przykryć ściereczką i pozwolić rosnąć przez 1 -2 godziny.
- Piec około 30 minut w temperaturze 230st.C i 15 w tem. 200 st. C
Pozwolić chlebkowi zupełnie wystygnąć przed pokrojeniem
Ostatnio bardzo często piekę ten chleb za każdym razem stosuje troszkę inne proporcje mąk i za każdym razem wychodzi.
Polecam go nie tyle leniwym co zapracowanym
Anula



g]
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: