Chlebek na zakwasie bez wyrabiania

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
hazo @ 27 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=850207Ja zrobiłam odmierzając wszystkie składniki płaskimi miarkami cupsowymi, gdzie 1 cup to jest 250ml (mam angielskie miarki) i ważyłam odmierzone składniki. Dałam:
1 cup mąki pełnoziarnistej Lubelli = 140g
2,5 cup mąki 650 Castello z Lidla = 396g
do tego dodałam 1,5 cup = 375 ml = 375g wody
1/4 cup zakwasu z mąki żytniej 2000 i 1,5 łyżeczki soli
Dzisiaj była kolejna próba (już trzecia)! Zastosowałam Twój przelicznik Hazo i dałam 396 g mąki chlebowej - myślę, że to idealna ilość. Za pierwszym razem (gdy upiekłam bojową broń krasnoludów) dałam mąkę według proporcji w kubkach i wyszło mi strasznie gęste ciasto. Dlatego wolę jednak przeliczać na gramy... A dzisiaj kolejny sukces. Chlebek pięknie wyrósł (piekłam w tortownicy) i wreszcie otrzymałam pęknięcie wierzchniej skórki, o którym tak marzyłam
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • bez_wyrabiania.jpg
    bez_wyrabiania.jpg
    347.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Mój robiony na oko bardzo ładnie wyrósł i naprawdę smaczny jest.Wyrabiałam krótko w maszynie.Ma ładną kopułkę.Skórka bardzo chrupiąca.
 

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
A mój ładnie rósł przez te 18 godz, potem w foremce ruszył tylko troszkę, a w piekarniku się zawziął i ani hu hu... nie ruszył . Nie ma zakalca, ale jest taki jakoś mało wyrośnięty,muszę go powtórzyć za jakiś czas. Teraz póki co chcę spróbować innych przepisów, tyle ich tu jest...
 

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Mój też nie wyrósł za bardzo taki raczej płaski jest i choć próbowałam już trzy razy to za każdym razem wyglądał tak samo ale tak po za tym bardzo mi odpowiada zwłaszcza do pieczenia w tygodniu kiedy nie mam czasu na bardziej pracochłonne chleby.
To ten z lewej
 

Załączniki

  • 2009_0721czerwieclipiec20090031.JPG
    2009_0721czerwieclipiec20090031.JPG
    438.1 KB · Wyświetleń: 0