Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chlebek z ryzem, owsem i polenta!
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 479748" data-attributes="member: 1142"><p>100g ugotowanego ryzu (dowolnego rodzaju)</p><p>300g wody</p><p>2 lyzki oleju slonecznikowego</p><p>325g bialej pszennej maki chlebowej</p><p>50g maki pszennej razowej</p><p>50g polenty</p><p>50g platkow owsianych</p><p>2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku</p><p>2 lyzki golden syrup</p><p>2 lyzeczki soli</p><p>1 lyzeczke drozdzy instant</p><p></p><p>Wode wymieszalam z olejem. Do miski wsypalam maki, platki i polente oraz mleko w proszku. Dodalam drozdze i sol. Wymieszalam skladniki i zagniotlam dosc spoiste ciasto. Na koncu wyrabiania dosypalam ryz i znow krotko zagniotlam.</p><p>Zostawilam na 1 1/2 godz. do wyrosniecia. Odgazowalam i podzielilam ciasto na 6 rownych czesci, z kazdej uformowalam</p><p>male podluzne bochenki...ulozylam je scislo obok siebie w przygotowanej (naoliwionej) chlebowej foremce. Przykrylam szczelnie wysmarowana oliwa folia i pozwolilam wyrastac przez 45 min...ciasto delikatnie uroslo ponad brzegi foremki).</p><p>Wstawilam do nagrzanego do 220C pieca i pieklam przez 35min.</p><p></p><p>Przepis modyfikowany z Ch. Ingram</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 479748, member: 1142"] 100g ugotowanego ryzu (dowolnego rodzaju) 300g wody 2 lyzki oleju slonecznikowego 325g bialej pszennej maki chlebowej 50g maki pszennej razowej 50g polenty 50g platkow owsianych 2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku 2 lyzki golden syrup 2 lyzeczki soli 1 lyzeczke drozdzy instant Wode wymieszalam z olejem. Do miski wsypalam maki, platki i polente oraz mleko w proszku. Dodalam drozdze i sol. Wymieszalam skladniki i zagniotlam dosc spoiste ciasto. Na koncu wyrabiania dosypalam ryz i znow krotko zagniotlam. Zostawilam na 1 1/2 godz. do wyrosniecia. Odgazowalam i podzielilam ciasto na 6 rownych czesci, z kazdej uformowalam male podluzne bochenki...ulozylam je scislo obok siebie w przygotowanej (naoliwionej) chlebowej foremce. Przykrylam szczelnie wysmarowana oliwa folia i pozwolilam wyrastac przez 45 min...ciasto delikatnie uroslo ponad brzegi foremki). Wstawilam do nagrzanego do 220C pieca i pieklam przez 35min. Przepis modyfikowany z Ch. Ingram [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chlebek z ryzem, owsem i polenta!
Top
Bottom