Chłodnik brzoskwiniowy

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Pyszna letnia zupa na codzień, ale i na większe okazje też.
Na 4 porcje potrzeba:
6 brzoskwiń
1 kwaskowe jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 litr wody lub troszkę więcej
1 zółtko
150 ml śmietanki
cukier i cukier waniliowy
szczypta cynamonu
garść groszku ptysiowego lub
grzanki z czerstwej bułki pokrojonej w kostkę, przyrumienione na maśle (smaczniejsze).

Z brzoskwiń tylko usunąć pestki, jabłko przekroić na 4 części, zalać wodą i gotować kilkanaście minut. Zmiksować, dosłodzić, dodac śmietankę, cukier waniliowy i cynamon, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Zółtko rozmieszać z łyżką wody, wlać do zupy mieszając, nie gotować. Całość ochłodzić, podawać z groszkiem lub grzankami.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zapowiada się pysznie!
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
lecker.gif
już zapisana do zrobienia
lecker.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Dziś znów w jadłospisie.
icon_smile.gif
Do gotujących się owoców dodałam kawałek skórki cytrynowej, szczyptę zmielonego kardamonu i 3 goździki. Moim zdaniem zyskał głębię.
fiesgrins.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Dopiszę tutaj chłodnik morelowy, bo to pokrewne owoce.
Porcja na 4 osoby:
0,5 kg dojrzałych moreli, 3 goździki i szczypta cynamonu ugotować w 0,5 l wody i zmiksować nie bardzo starannie. Ostudzić, dodać 0,5 l maślanki, 200 ml śmietanki, 2 łyżki cukru, łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę ekstraktu z wanilii - do smaku. Wymieszać schłodzić. Na wydaniu można przybrać porcją ubitej śmietanki i posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Zupa prezentuje się bardzo elegancko i jest po prostu pyszna.
 
  • Like
Reakcje: Joanna

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Super, że wpisałaś. Ja wczoraj robiłam tarator z orzechami włoskimi i myślałam przy tym, że muszę jakiś nowy chłodnik wynaleźć.
 
  • Dzięki
Reakcje: Buka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Może by jakiś festiwal chłodnikowy zorganizować? Chyba jeszcze takiego nie było...?


.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Czemu nie, sezon sprzyja. :)
Tylko wiesz, że ze mnie słaba zawodniczka, znaczy w sensie późniejszej konsumpcji, ale zupie dam radę. :mrgreen:
 
  • Like
Reakcje: Joanna

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Trochę nas mało chętnych na cały duży festiwal. ;)
Robię dziś z konieczności nieco inaczej. Miałam za mało moreli, więc dołożyłam kilka obranych że skórek brzoskwiń paraquajo i na dodatek jedno jabłko Granny Smith, które zostało mi z tarty. Reszta będzie mniej więcej podobna. ;)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,861
5,270
113
Ja to nawet chętnie wezmę udział, tylko że sugerowałabym czas dłuższy, niż tydzień, bo u mnie z tym czasem krucho.
 
  • Like
Reakcje: Joanna

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Też sądzę, że nie ma pospiechu i możemy robić chłodniki np. do końca wakacji. :)
A gdyby ktos w tym samym czasie miał ochotę na inny jeszcze festiwal, to nie ma przepisu, że może być tylko jeden. :mrgreen:
 
  • Like
Reakcje: Joanna

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Kolor w nim też mi się podoba.
Jak człowiek sam o siebie nie zadba, to obchodzi sie smakiem. :mrgreen:
 
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Joanna