- Wrz 19, 2004
- 30,774
- 4,833
- 113
Pyszna letnia zupa na codzień, ale i na większe okazje też.
Na 4 porcje potrzeba:
6 brzoskwiń
1 kwaskowe jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 litr wody lub troszkę więcej
1 zółtko
150 ml śmietanki
cukier i cukier waniliowy
szczypta cynamonu
garść groszku ptysiowego lub
grzanki z czerstwej bułki pokrojonej w kostkę, przyrumienione na maśle (smaczniejsze).
Z brzoskwiń tylko usunąć pestki, jabłko przekroić na 4 części, zalać wodą i gotować kilkanaście minut. Zmiksować, dosłodzić, dodac śmietankę, cukier waniliowy i cynamon, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Zółtko rozmieszać z łyżką wody, wlać do zupy mieszając, nie gotować. Całość ochłodzić, podawać z groszkiem lub grzankami.
Na 4 porcje potrzeba:
6 brzoskwiń
1 kwaskowe jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 litr wody lub troszkę więcej
1 zółtko
150 ml śmietanki
cukier i cukier waniliowy
szczypta cynamonu
garść groszku ptysiowego lub
grzanki z czerstwej bułki pokrojonej w kostkę, przyrumienione na maśle (smaczniejsze).
Z brzoskwiń tylko usunąć pestki, jabłko przekroić na 4 części, zalać wodą i gotować kilkanaście minut. Zmiksować, dosłodzić, dodac śmietankę, cukier waniliowy i cynamon, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Zółtko rozmieszać z łyżką wody, wlać do zupy mieszając, nie gotować. Całość ochłodzić, podawać z groszkiem lub grzankami.