chłodnik zielony

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Bardzo lubię na upalne dni zrobić sobie taki chłodnik:

Pęczek szczypiorku
2-3 ogórki
parę rzodkiewek
koperek
może być zielona pietruszka
można dać kilka liści sałaty porwanej na mniejsze części-ale ja nie lubię zbytnio sałaty
śmietana ( można dać mleko zsiadłe, kefir albo jogurt)

szczypiorek pokroić i rozetrzeć z solą ( ja to robię w kamiennym garnku)
część ogórków ( obranych ze skórki) zetrzeć na grubych oczkach, część pokroić na pół- lub ćwierć-plasterki, rzodkiewkę też zetrzeć lub pokroić, połączyć ze szczypiorkiem, zalać gorącą wodą ( ok. szklanki), wymieszać, połączyć ze śmietaną albo kefirem, wsypać pokrojony koperek. Dobrze schłodzić . Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoninką (lub boczkiem) i posypanymi koperkiem.
Jeśli się robi z mlekiem zsiadłym czy kefirem, można tej wody na początku nie dodawać albo dać mniej.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziś robiłam na obiad i pstryknęłam zdjęcie, ale kiepskie wyszło, bo na dworze jadłyśmy i słońce mi świeciło a nie chciało mi się szukać miejsca bo głodna byłam
1607.jpg

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
:dump: ja widzę :dump: moze odśwież strone marghe?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ale w tej postaci znaczy sie jako zupa to nie ma to znaczenia. Ja do dzadzykow :mrgreen: weze biore, choc przypuszczam, ze tradycja dluzsza niz weze na rynku sa.
Te dlugie chyba tylko do kiszenia sie nie nadaja. Choc kto wie? Nigdy nie probowalam ;)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja też myślę, że nie będzie wielkiej różnicy. A do kiszenia, rzeczywiście się nie nadają, to raczej sałatkowe ogórki są, te węże

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
właśnie taki chłodnik lubimy, z rzodkiewką, ogórkami świeżym i kiszonym. Ja dodaję też gałązki selera naciowego - lubię gdy chrupie:) Dodaję też zawsze młode buraczki z liśćmi lub boćwinę, czyli buraki liściowe, które wcześniej sparzamy wrzątkiem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
nie miałam zbytnio składników i mój chłodnik jest tylko ze szczypiorku, koperku i kefiru ale i tak pysia jest, bo zrobiłam bardzo słony
lecker.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Mogłaś dodać jeszcze kwaszonego ogóra, gdybyś miała
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy