- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Bardzo lubię na upalne dni zrobić sobie taki chłodnik:
Pęczek szczypiorku
2-3 ogórki
parę rzodkiewek
koperek
może być zielona pietruszka
można dać kilka liści sałaty porwanej na mniejsze części-ale ja nie lubię zbytnio sałaty
śmietana ( można dać mleko zsiadłe, kefir albo jogurt)
szczypiorek pokroić i rozetrzeć z solą ( ja to robię w kamiennym garnku)
część ogórków ( obranych ze skórki) zetrzeć na grubych oczkach, część pokroić na pół- lub ćwierć-plasterki, rzodkiewkę też zetrzeć lub pokroić, połączyć ze szczypiorkiem, zalać gorącą wodą ( ok. szklanki), wymieszać, połączyć ze śmietaną albo kefirem, wsypać pokrojony koperek. Dobrze schłodzić . Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoninką (lub boczkiem) i posypanymi koperkiem.
Jeśli się robi z mlekiem zsiadłym czy kefirem, można tej wody na początku nie dodawać albo dać mniej.
Pęczek szczypiorku
2-3 ogórki
parę rzodkiewek
koperek
może być zielona pietruszka
można dać kilka liści sałaty porwanej na mniejsze części-ale ja nie lubię zbytnio sałaty
śmietana ( można dać mleko zsiadłe, kefir albo jogurt)
szczypiorek pokroić i rozetrzeć z solą ( ja to robię w kamiennym garnku)
część ogórków ( obranych ze skórki) zetrzeć na grubych oczkach, część pokroić na pół- lub ćwierć-plasterki, rzodkiewkę też zetrzeć lub pokroić, połączyć ze szczypiorkiem, zalać gorącą wodą ( ok. szklanki), wymieszać, połączyć ze śmietaną albo kefirem, wsypać pokrojony koperek. Dobrze schłodzić . Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoninką (lub boczkiem) i posypanymi koperkiem.
Jeśli się robi z mlekiem zsiadłym czy kefirem, można tej wody na początku nie dodawać albo dać mniej.