Chocolate Salami

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Prosty, doskonaly akompaniament do kawy, deser po posilku. Zapakowany w pergamin i przewiazany wstazeczka moze stanowic piekny prezent...

55g przepolowionych (wzdluz) zblanszowanych migdalow
20 herbatnikow petit beurre
225g gorzkiej czekolady min. 70%
150g masla
3 lyzki brandy (koniaku)
25g mielonych migdalow
1 lyzka kakao do posypania

Polowki migdalow rozrzucilam na duzej piekarnikowej balsze, wlozylam do pieca pod gril na 2-3 min, potrzasajac czesto blacha, aby migdaly rowno sie zezlocily. Przelozylam do FP (mozna do woreczka i wtedy walkiem) i rozdrobnilam. Przelozylam do miski. Rozdrobnilam herbatniki (odkladajac 3 lyzki na pozniej)
Czekolade polamalam na kawalki i razem z kawalkami masla roztopilam w bain marie, dodalam alkohol.
Miksture czekoladowa wlalam do miski z ciasteczkami, wymieszalam, dodalam migdaly (pokruszone i zmielone). Dobrze wszytsko wymieszalam. Zostawilam w lodowce przez 2 godz. (mozna w zamrazalniku przez 30 min) az stwardnieje.

Papier pargaminowy wysypalam zachowanymi rozdrobnionymi ciastkami i na to wylozylam "skamieniala" prawie czekoladowa mase, rekoma i nozem uformowalam walek o dlugosci ok 23-24 cm. Zawinelam i wlozylam znow do lodowki.
Przed pokrojeniem mozna posypac kakao.
Bardzo bogaty i bardzo czekoladowy deser, a prazone migdaly ....hm...niebo w ...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
to chyba jak blok czekoladowy ma smak??
gruebel_2.gif
zapisuję do ulubionych
mniam.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo prosze, Margot...
Nie wiem, niestety co to blok czekoladowy...tzn. nie pomne smaku...

dodam tylko, ze mozna troche poeksperymetowac ze stopniem rozdrobnienia herbatnikow...

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Blok czekoladowy ma smak wyraźnie mleczny, to będzie raczej gorzko- czekoladowe. I na pewno przepyszne
mniam.gif

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Mam podobny przepis, u mnie nazywa się to SALCESON. Uwielbiam go jeść. Nieprzyzwoite ilości
icon_redface.gif
Bardzo polecam. Dziękuję za przypomnienie, teraz zrobię według Twojego przepisu.
mniam.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Ja też mam przepis na "salceson", ale to jest zupełnie coś innego - raczej czekolada z dodatkami, a nie blok. Na pewno jest pyszne.

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Wygląda jak kasztany z cukierni. Ciekawe czy smakuje podobnie? Dziękuję za przepis.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ha, mam smakołyk na walentynki
daumen.gif
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Tylko zdjec nie zpomnijcie zrobic przed zapakowaniem!
A villanelle..czy mam rozumiec, ze juz "popelnilas" te salami?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
yoanka...swietnie!
jestem zdania, ze do kazdego przepisu nalezy bez pardonu wprowadzac swoje preferencje smakowe
icon_biggrin.gif

My w ogole nie jadamy mlecznej czekolady...wiec przewazajaca wiekszosc czekoladowych wypiekow, deserow etc. powstaje z uzyciem czekolady gorzkiej...

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
tatter @ 31 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=441916A villanelle..czy mam rozumiec, ze juz "popelnilas" te salami?
Jeszcze nie, ale to lada dzień nastąpi
icon_mrgreen.gif
kiedy tylko uda mi się wyjść z domu na zakupy, bo jak narazie to w trakcie sesji żyję i żywię się tym, co jest w domowej lodówce.

Skusiłaś mnie o tyle tym przepisem, że jest on tak podobny do kasztanów za którymi mój chłopak szaleje i szuka na nie przepisu. Wszystkim znalezionym w necie przepisom czegoś brakowało, a ten na oko wydaje się baaardzo dobry i podobny do tego, co chcę uzyskać.

No i brandy muszę kupić
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jeszcze mi tylko powiedz i jakie kasztany Ci chodzi...
icon_wink.gif
icon_biggrin.gif

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Wyglądające prawie identycznie jak Chocolate Salami, tylko w formie kulek.
W środku mają dodatkowo bakalie i chyba tyle je różni.
Są polane czekoladą na wierzchu, ale nie zawsze.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
A chocolate salami ma w srodku orzechy i ciasteczka, ale mysle, ze rodzynki to dobry pomysl. Ddodam nastepnym razem.

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
tatter @ 31 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=441934yoanka...swietnie!
jestem zdania, ze do kazdego przepisu nalezy bez pardonu wprowadzac swoje preferencje smakowe
icon_biggrin.gif

My w ogole nie jadamy mlecznej czekolady...wiec przewazajaca wiekszosc czekoladowych wypiekow, deserow etc. powstaje z uzyciem czekolady gorzkiej...
Ja akurat lubię gorzką czekoladę, ale najbardziej deserową. Tylko wiem, że nie wszyscy lubią, więc zrobiłam pół na pół, żeby więcej osób zjadło
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy