Ciapaty*

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Chappati


Co potrzeba?

350g mąki pszennej
łyżka masła
łyżeczka soli
filiżanka letniej wody
kawałek słoninki

Wysypujemy 350 g mąki na stolnicę (resztę zostawiamy do podsypywania) dodajemy sól i dolewamy stopniowo letnią wodę (filiżankę)
wyrabiamy ciasto tak aby uzyskać gładką masę i zostawiamy na ok 1 godzinę. po upływie godziny wyrabiamy ponownie.
Ciasto dzielimy na 10-12 części i na posypanej stolnicy rozwałkowujemy na okrągłe cienkie placuszki
Smażymy je na żeliwnej patelni lekko posmarowanej kawalkiem słoninki. Przewracamy na obie strony. gdy placej pod spodem nie jest jeszcze zarumieniony skrapiamy go stopionym masłem ,odwracamy i dosmażamy na rumiano

Placki układamy jeden na drugim i rzymamy w cieple.podajemy smarowane masłem jako chleb bądź do potraw miesnych
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: