- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Chappati
Co potrzeba?
350g mąki pszennej
łyżka masła
łyżeczka soli
filiżanka letniej wody
kawałek słoninki
Wysypujemy 350 g mąki na stolnicę (resztę zostawiamy do podsypywania) dodajemy sól i dolewamy stopniowo letnią wodę (filiżankę)
wyrabiamy ciasto tak aby uzyskać gładką masę i zostawiamy na ok 1 godzinę. po upływie godziny wyrabiamy ponownie.
Ciasto dzielimy na 10-12 części i na posypanej stolnicy rozwałkowujemy na okrągłe cienkie placuszki
Smażymy je na żeliwnej patelni lekko posmarowanej kawalkiem słoninki. Przewracamy na obie strony. gdy placej pod spodem nie jest jeszcze zarumieniony skrapiamy go stopionym masłem ,odwracamy i dosmażamy na rumiano
Placki układamy jeden na drugim i rzymamy w cieple.podajemy smarowane masłem jako chleb bądź do potraw miesnych
Co potrzeba?
350g mąki pszennej
łyżka masła
łyżeczka soli
filiżanka letniej wody
kawałek słoninki
Wysypujemy 350 g mąki na stolnicę (resztę zostawiamy do podsypywania) dodajemy sól i dolewamy stopniowo letnią wodę (filiżankę)
wyrabiamy ciasto tak aby uzyskać gładką masę i zostawiamy na ok 1 godzinę. po upływie godziny wyrabiamy ponownie.
Ciasto dzielimy na 10-12 części i na posypanej stolnicy rozwałkowujemy na okrągłe cienkie placuszki
Smażymy je na żeliwnej patelni lekko posmarowanej kawalkiem słoninki. Przewracamy na obie strony. gdy placej pod spodem nie jest jeszcze zarumieniony skrapiamy go stopionym masłem ,odwracamy i dosmażamy na rumiano
Placki układamy jeden na drugim i rzymamy w cieple.podajemy smarowane masłem jako chleb bądź do potraw miesnych

Ostatnią edycję dokonał moderator: