Ciasteczka-cukierki orzechowe Bajaderki

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Przyznaje, ze masla orzechowego nie kupowalam i nie spozywam. Jednak bardzo kojarzy mi sie z maslem
icon_biggrin.gif
Czy slusznie ?

Gdzie je mozna nabyc ? W jakis konkretnych sieciach sklepow ?

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Jotha, w każdym supermarkecie jest. Koło dżemów i miodów, albo na półkach ze zdrową żywnością. Wlasciwie nie powinno sie nazywac masło orzechowe (to jest tłumaczenie z angielskiego) ale pasta z orzeszków ziemnych. Smak- niebiański. Jeśli lubisz fistaszki, pokochasz masło orzechowe.

Kermidt, mysle że słodycz w tych ciastkach jest o tyle pożądana, że nie da sie ich zjeść dużo. Jakby były mniej słodkie, to cala blacha nie byłaby dla mnie problemem. A jednak masło orzechowe to ponad 600 kcal/ 100 g.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
nutella jeden kolor ma.

Paulinko, w Twoim przepisie jest DWA I POL raza wiecej cukru, a ja ciagle uwazam, ze z mojego przepisu sa bardzo slodkie. Pol blachy na pewno nie wciagne, choc wciagajace mocno sa.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Dla mnie masło orzechowe w ogole jest słodkie samo w sobie
icon_wink.gif

no nie wiem, jak chcesz- ryzykuj i próbuj. Zawsze można zrobić z pół porcji. Czekolada też jest słodka jak licho a pyszna
icon_wink.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Czekolady slodkiej nie jem.
Smak to przyzwyczajenie.
Kiedys, zeby zjesc gorzka, musialam ja pomoczyc i utarzac w cukrze. Po 2,5 roku karmienia Kuby slodka przestala mnie interesowac.

A sprobuje, bo wydaje mi sie, ze ta nazwa wskazuje na rodzaj ... cukierkow-karmelkow? Tak duzo cukru? Wyobrazam sobie, ze sie krystalizuje i wlasnie bardziej konsystencja cukierki przypominaja niz ciastka.

Moje sa bardzo kruche, wrecz jak piaskowe. Przypuszczam, ze bardziej zblizone (nie robilam) do slicznych bajaderkowych z czekoladowymi czubkami.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
kermidt @ 26 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=455637nutella jeden kolor ma.

Paulinko, w Twoim przepisie jest DWA I POL raza wiecej cukru, a ja ciagle uwazam, ze z mojego przepisu sa bardzo slodkie. Pol blachy na pewno nie wciagne, choc wciagajace mocno sa.
Kermidt, ale w twoim przepisie jest 100g cukru na 1/2 szkl masla orzechowego, czyli 200g na 1 szkl masla.
W przepisie bajaderki jest 1 szkl cukru na 1 szkl masla. Jedna szkl cukru ma 220g, czyli cukru jest tylko 20g wiecej niz w twoim przepisie. Chyba, ze ja cos zle licze. Przepisy wlasciwie roznia sie iloscia jajek. U ciebie jest jedno na 1/2 szkl. masla, u bajaderki 1 na cala szkl. masla.

Zrobilam wczoraj te ciastka, byly pyszne! Dalam 1 szkl masla orzechowego (dla zainteresowanych, to 260g, zwazylam dla ulatwienia), 200g jasnobrazowego cukru, 1 jajko i troche wanilii. Do polowy masy dodalam platki owsiane. Te z platkami byly fajne, bo mniej slodkie. Nastepnym razem chce sprobowac z zarodkami pszennymi i dac 2 jajka na 1 szkl. masla, bo po dodaniu platkow masa robi sie bardzo gesta.
W kazdym razie polecam! Robi sie naprawde blyskawicznie.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
szklanka masla na mniej niz pol cukru,

ale bardzo dziekuje za informacje ile wazy maslo. Zaraz dopisze, bo do szklanki upychac nie bardzo idzie
icon_wink.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
icon_redface.gif
bo tam bylo! W mojej glowie bylo dobrze, a napisalam zle
icon_lol.gif
icon_lol.gif

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Zrobilam i sa przepyszne!!! Dziekuje za przepis, ja jedynie dalam bialego cukru i muscavado pol na pol. Nastepnym razem sprobuje zamiast olejku waniliowego z przyprawa do piernika, jezeli wyjda rownie dobre to bede miala sprawdzony przepis na kolejne swieta :D

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
znalazłam podobne, nawet wzorek na nich podobny
gruebel_2.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Bardzo smakowite ciasteczka, dawno ich nie robiłam i zupełnie zapomniałam jak smakują
icon_razz.gif

Robiłam z masła Sante, które chyba się pogorszyło,
pod koniec pieczenia po kuchni rozniósł się zapach jakby starego łoju z knura, brrrr
chyba tam smalcu dodali, ale i tak ciasteczka są przepyszne
lecker.gif

Nie rozpłaszczałam widelcem tylko delikatnie palcami, ciasteczka wyszły ładnie ze spękaniami,
nie widać ich na zdjęciu bo na szybko robiona fota i z lampą

orzechowefy6.jpg

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
Ciasteczka rewelacja!!
Tylko za pierwszym razem nie doczytalam dokladnie przepisu i nakladalam lyzka takie duze buly, ktore lekko splaszczalam. efekt - rozlane ciasteczka polaczyly sie tworzac ciasto. ale w ogole nie bylo z tym problemu, bo po ostygnieciu spokojnie dawaly sie dzielic.
tylko jak byly gorace to sie rozlatywaly na okruszki, dziwne, nie?

dzis kupie kolejne maslo orzechowe i znow je zrobie, tym razem nakladajac male kopczyki lyzeczka
icon_smile.gif

nie wiem jakiego masla uzywacie, ale ja kupuje crunchy, czyli z kawalkami orzechow (w odroznieniu od smooth, ktore jest gladka masa). ciasteczka zyskuja na smaku, jak maja wyczuwalne orzeszki do pochrupania
icon_smile.gif

Bajaderko, wielkie dzieki za przepis!!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Masło orzechowe gładkie, i to ciasto tak ma że się kruszy bo jest bardzo tłuste a po upieczeniu bardzo kruche i sypiące

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Usunelam bo nie wiedzialam ze ten przepis juz tu jest
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy