translation with dedication to Iguana <!--emoid
--><!--endemo-->
przepis pochodzi ze strony http://www.ai.sri.com/coffee/cookies/index.html
składniki
1 funt ( 454 g, czyli 2 kostki) masła
1 1/2 cupów (300 g) cukru (pudru)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja i tak bym dała cukier wanilinowy)
3 łyżki rumu Malibu
3 cupy (pewnie koło 200-300 g) wiórków kokosowych
3 cupy (450 g) mąki pszennej
sposób przygotowania
Nagrzać piekarnik do 375 st. F. Masło pokroić na kawałki i utrzeć w malakserze, dodać cukier, potem jajko, wanilię, Malibu, potem kokos i mąkę. Wyrabiać do czasu, gdy masa trzyma się kupy i zaczyna się sklejać w kulę. Jeśli ciasto nie zachowuje kształtu, dodać więcej mąki.
Używając maszynki do wyciskania ciasteczek uformować ciasteczka na pergaminie (blaszek będzie potrzebnych koło 4.)
Albo, jeśli nie używasz maszynki do wyciskania ciasteczek, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wytnij na kształt rombów albo prostokątów. Na to będą ci potrzebne dwie blaszki.
Włóż blaszki do piekarnika na od 20 do 30 min, aż brzegi zaczną brązowieć. Odwrócić blachy o 180 stopni i zmienić z góry na dół (jeżeli pieczemy dwie blachy na raz) żeby zapewnić równomierne pieczenie. Pozostawic w piekarniku do wystygnięcia.
***
Jeszcze raz proszę kogoś kto zna ang żeby mi to sprawdził czy jest dobrze
tu jest oryginał:
Malibu Coconut Shortbread
Preheat oven to 375 degrees F.
Cut
1 pound unsalted butter
into chunks and cream in food processor bowl.
Add
1 1/2 cups superfine sugar
and incorporate into the creamed butter.
Add and incorporate
1 egg
1 Tablespoon vanilla extract
3 Tablespoons Malibu coconut-flavored rum.
Add and incorporate
3 cups powdered or grated unsweetened coconut.
Add
3 cups all-purpose flour.
Process in pulses just until flour is incorporated and the mixture holds together and begins to roll itself into a ball. If the mixture does not hold its shape, incorporate more flour.
Using a Swedish-style cookie press, following the directions for the press, form cookie shapes on Silpat silicone sheets, or parchment. I made trilobite shapes. You may need 4 sheets of silicone.
Or, if you are not using a cookie press, roll the dough out onto the sheets (less than 1/4 inch thick) and cut into rectangle or diamond shapes; for this you will only need two sheets.
Slide the sheets onto wire baking racks. Set in the over for 20 minutes to half an hour, each, until the edges are beginning to brown. Reverse and interchange the sheets about half-way through to ensure even baking. Allow to cool on the racks.
przepis pochodzi ze strony http://www.ai.sri.com/coffee/cookies/index.html
składniki
1 funt ( 454 g, czyli 2 kostki) masła
1 1/2 cupów (300 g) cukru (pudru)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja i tak bym dała cukier wanilinowy)
3 łyżki rumu Malibu
3 cupy (pewnie koło 200-300 g) wiórków kokosowych
3 cupy (450 g) mąki pszennej
sposób przygotowania
Nagrzać piekarnik do 375 st. F. Masło pokroić na kawałki i utrzeć w malakserze, dodać cukier, potem jajko, wanilię, Malibu, potem kokos i mąkę. Wyrabiać do czasu, gdy masa trzyma się kupy i zaczyna się sklejać w kulę. Jeśli ciasto nie zachowuje kształtu, dodać więcej mąki.
Używając maszynki do wyciskania ciasteczek uformować ciasteczka na pergaminie (blaszek będzie potrzebnych koło 4.)
Albo, jeśli nie używasz maszynki do wyciskania ciasteczek, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wytnij na kształt rombów albo prostokątów. Na to będą ci potrzebne dwie blaszki.
Włóż blaszki do piekarnika na od 20 do 30 min, aż brzegi zaczną brązowieć. Odwrócić blachy o 180 stopni i zmienić z góry na dół (jeżeli pieczemy dwie blachy na raz) żeby zapewnić równomierne pieczenie. Pozostawic w piekarniku do wystygnięcia.
***
Jeszcze raz proszę kogoś kto zna ang żeby mi to sprawdził czy jest dobrze

Malibu Coconut Shortbread
Preheat oven to 375 degrees F.
Cut
1 pound unsalted butter
into chunks and cream in food processor bowl.
Add
1 1/2 cups superfine sugar
and incorporate into the creamed butter.
Add and incorporate
1 egg
1 Tablespoon vanilla extract
3 Tablespoons Malibu coconut-flavored rum.
Add and incorporate
3 cups powdered or grated unsweetened coconut.
Add
3 cups all-purpose flour.
Process in pulses just until flour is incorporated and the mixture holds together and begins to roll itself into a ball. If the mixture does not hold its shape, incorporate more flour.
Using a Swedish-style cookie press, following the directions for the press, form cookie shapes on Silpat silicone sheets, or parchment. I made trilobite shapes. You may need 4 sheets of silicone.
Or, if you are not using a cookie press, roll the dough out onto the sheets (less than 1/4 inch thick) and cut into rectangle or diamond shapes; for this you will only need two sheets.
Slide the sheets onto wire baking racks. Set in the over for 20 minutes to half an hour, each, until the edges are beginning to brown. Reverse and interchange the sheets about half-way through to ensure even baking. Allow to cool on the racks.
Ostatnią edycję dokonał moderator: