- Sie 22, 2006
- 974
- 0
- 0
Składniki na 36 ciasteczek:
* 125g masła,
* niepełna szklanka cukru (w tym 2/3 ciemnobrązowego i 1/3 białego),
* 1 płaska łyżeczka sody,
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
* 5-6 kropli esencji miętowej,
* 2 i 2/3 szklanki mąki tortowej (380g),
* 2 jajka,
* 100g gorzkiej czekolady.
1. Utrzeć masło z cukrem i jajkami. Wkropić esencję.
2. Dodać przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
3. Wymieszać i dodać czekoladę w kawałkach.
4. Z ciasta uformować wałeczki i zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na min. 1h.
5. Piekarnik nagrzać do 180ÂşC (opcja z termoobiegiem). Wyjmujemy wałeczki z lodówki. Kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
6. Pieczemy około 10-12 minut. Ciastka zdejmujemy z blaszki po około 2 minutach do wyjęcia z piekarnika.
* 125g masła,
* niepełna szklanka cukru (w tym 2/3 ciemnobrązowego i 1/3 białego),
* 1 płaska łyżeczka sody,
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
* 5-6 kropli esencji miętowej,
* 2 i 2/3 szklanki mąki tortowej (380g),
* 2 jajka,
* 100g gorzkiej czekolady.
1. Utrzeć masło z cukrem i jajkami. Wkropić esencję.
2. Dodać przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
3. Wymieszać i dodać czekoladę w kawałkach.
4. Z ciasta uformować wałeczki i zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na min. 1h.
5. Piekarnik nagrzać do 180ÂşC (opcja z termoobiegiem). Wyjmujemy wałeczki z lodówki. Kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
6. Pieczemy około 10-12 minut. Ciastka zdejmujemy z blaszki po około 2 minutach do wyjęcia z piekarnika.



Ostatnią edycję dokonał moderator: