Ciasteczka sztokholmskie

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis znalazłam na stronie http://www.interklasa.pl/portal/dokumenty/ue186/kuchnia.htm. Opis bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam je zrobić
icon_smile.gif
Autorki strony: Patrycja, Kasia i Ania napisały, że z tej porcji wychodzi 50 ciastek, mi wyszło mniej.

Ciasto:
150 g masła albo margaryny (ja dałam masło pilos)
1/2 dl cukru (dałam 1/4 szklanki)
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 i 1/2 dl mąki (dałam około 250 g)

Nadzienie:
dżem z malin albo czereśni (u mnie twarda marmolada wieloowocowa bo dżemów u mnie tymczasowo brak)

Garnirowanie:
drobno posiekane nie obierane migdały albo inne orzechy (zmieliłam orzechy włoskie i przesiałam aby pozbyć się pyłu i zostały same kawałki orzechów)

Glazura:
3 łyżki stołowe cukru pudru
trochę wody

Wykonanie:
"Masło i cukier utrzeć. Dodać żółtko, cukier waniliowy, mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować 2 wałki z ciasta długie na 28 cm i szerokie na 2,5 cm. Rolować wałki w posiekanych orzechach (ja smarowałam wałki białkiem, dzięki czemu orzechy lepiej się trzymały ciasta). Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Kroić wałki na ciastka o grubości 1 cm. Położyć ciastka na wysmarowanych tłuszczem blachach albo na pergaminie do pieczenia. Zrobić palcem małe wgłębienie w środku każdego ciastka i napełnić je dżemem, około 1 łyżeczka na sztukę. Piec ciasteczka na środkowej wysokości, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez okolo 14 minut, mają być lekko złote. Gotowe studzić na ruszcie. Zrobić glazurę i posmarować nią każde ciastko na dżemie. Jeżeli mamy zamiar poukładać ciastka do pudełka, glazura musi zastygnąć. Każdą warstwę ciastek powinno się przełożyć pergaminem." Ja wrzuciłam wczoraj wszystkie do puszki, nie przekładałam papierem i nie widzę aby się sklejały.

Tak wyglądają moje:

sztokholm.jpg

lecker.gif
Pyszniutkie
lecker.gif

Załączniki

• sztokholm.jpg
    sztokholm.jpg
    386.8 KB · Wyświetleń: 0

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
polecam serdecznie ...
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

robiłam z dzemem z czarnej pożeczki (super), wiśni (dobre) i czarnych jagód (takie sobie)
moja mała uwaga - jesli chcecie polewać ciasteczka lukrem, proponuję zmniejszyć ilośc cukru dodawaną do ciasta.

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
polecam serdecznie ...
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

robiłam z dzemem z czarnej porzeczki (super), wiśni (dobre) i czarnych jagód (takie sobie)
moja mała uwaga - jesli chcecie polewać ciasteczka lukrem, proponuję zmniejszyć ilośc cukru dodawaną do ciasta.

Załączniki

• PICT0003s.jpg
    PICT0003s.jpg
    136.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
ciacha dobre, kruche ale mało
icon_mrgreen.gif
z jednej porcji to tak na 1,5 osoby wyszło
icon_lol.gif

a z orzechami chyba nie warto sie bawić bo mimo że nie odpadły to nikt w domu ich nie wyczuł, jak powiedziałam że są z boków orzechy było "oooo"

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy