Ciasteczka z cukrem

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
ci8.JPG

składniki

* 400 g mąki
* 250 g margaryny
* 250 ml gęstej, kwąśniej śmietany (22% ale może być i 18%)
* 2 żółtka
* 1 łyżka octu (10%)


* białka
* cukier gruby (rafinada)

Wykonanie:

Mąkę posiekać razem z margaryną. Teraz dodać śmietanę, żółtka i ocet. Szybko zagnieść ciasto i uformować w kulkę..
Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie, wyjąć z lodówki 1/4 część ciasta, rozwałkować je na grubość ok. 1,5 - 2,5 mm i wykrawać ciasteczka .

Piekarnik nagrzać do 18- - 185 stopni.

Blachę, tę piekarnikową, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka smarować z jednej strony rozkłóconym białkiem i tę stronę maczać w cukrze. Ułożyć na przygotowanej blaszce.
Pieczemy ok. 30 - 35 minut, aż ciasteczka uzyskają mocno złoty kolor.

Tak samo postępujemy z pozostałym w lodówce ciastem

(*) Ta 1/4 ciasta, wystarcza na ilość ciastek, do ułożenia na całej blaszce . Pozostałe ciasto powinno być w tym czasie dalej chłodzone.
Ciasta bardzo wyrastają w górę i mają listkową strukturę


ci3.JPG

ci10.JPG
 

Załączniki

  • ci3.JPG
    ci3.JPG
    134.1 KB · Wyświetleń: 1
  • ci8.JPG
    ci8.JPG
    160.7 KB · Wyświetleń: 1
  • ci10.JPG
    ci10.JPG
    112 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Świetne. Chętnie bym zrobiła, ale dawno już nie widziałam w sklepach rafinady...
gruebel_2.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 6 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=941176ja też nigdzie nie widzę tego grubego cukru
Krysiu a musi być margaryna?Czy jeśli masło się da to wyjdą takie puchate?
Nie mam pojęcia jak sprawi się masło przy tym wypieku. Kiedyś, dawno temu, ktoś mi tłumaczył, że margaryna w niektórych wypiekach ma przewagę nad masłem, właśnie z tego względu, że coś tam się z niej uwalnia i ciasto może wtedy fajnie rosnąć i listkować. Jaka jest prawda? Nie mam pojęcia
gruebel_2.gif
Mnie kazali dać margarynę, to dałam margarynę (Kasię) i nawet do łba mi nie przyszło, żeby zapytać o zamiennik dla niej.

A rafinada jest właśnie moim ostatnim nabytkiem. Kupiłam w Makro. Po wielu innych sklepach rozglądałam się, i nic. Kamień w wodę. A tu: proszę bardzo, nawet 1kg mogłam sobie kupić, a nie hurtową ilość.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Krystyno, świetnie wyszły te ciastka
daumen.gif


Margot, ja się rozejrzę u nas i jak znajdę to Ci kupię też
fiesgrins.gif
Zdaje się, że w Bomi widziałam. Tylko nie obiecuję, że to prędko będzie.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Margot @ 6 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=941176Krysiu a musi być margaryna?Czy jeśli masło się da to wyjdą takie puchate?
Margot moim zdaniem wyjdą, podobne ciastka (z tych samych składników) ale z masłem ma u siebie Dorotus, wydaje mi się, że widziałam kiedyś przy tym przepisie zdjęcie nadgryzionego ciastka i ono miało taką strukturę jak te Krysi, poza tym sama autorka pisze, że one listkują podobnie jak francuskie, przepis tutaj:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Smietankowe-serca.html
 

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Ach, te ich listeczki. :D
Ale takiego cukru też nie widziałam.. Tylko taki naprawdę duży, wielkości kostek cukru - wielkie,biało - przezroczyste kryształy
icon_mrgreen.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
A ja mam ten cukier wspanialy przepis
icon_smile.gif
Tak mi sie podobaja te listkowane ciasteczke .. dziekuje Krysiu za przepis
banana.gif
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Ciasteczka I klasa, są pyszne.
anbetung.gif


Zamiast margaryny w kostce dodałam, ją w formie roztopionej. I zamiast śmietany 18%, wlałam kremówkę. Efekt był również udany.

Rafinadę można w ostateczności zastąpić zwykłym cukrem. W końcu w tych ciasteczkach nie o cukier a o listki chodzi.
lecker.gif


 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Straszne!
baa.gif
- Nie mozna sie od nich oderwac
rofl.gif

Sa pyszne!
Nie mialam z nimi zadnego problemu.
Zrobilam z maslem, bo margaryny nie uzywam i zanurzalam w zwyklym, drobnym cukrze,
bo o rafinadzie, moge tylko pomarzyc
icon_wink.gif

Ale mimo tych malych (?) zmian wyszly przepysznie.
anbetung.gif

Slicznie dziekuje za przepis
cvety.gif


PICT003_8.JPG

PICT004_3_1.JPG
 

Załączniki

  • PICT003_8.JPG
    PICT003_8.JPG
    81.7 KB · Wyświetleń: 1
  • PICT004_3_1.JPG
    PICT004_3_1.JPG
    72.1 KB · Wyświetleń: 1

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Krystyna9 @ 15 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=945009Caritko, ależ pięknie się rozwarstwiają
mniam.gif
Cieszę się, że posmakowały. A roboty przy nich tyle co nic, prawda ?
Prawda.
icon_mrgreen.gif

Szybko sie robily i fajne bylo to, ze nie bylo problemu z ciastem, co przyspieszalo "produkcje"
icon_mrgreen.gif


bussi.gif
Dziekuje
icon_biggrin.gif



Margot @ 15 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=945016Caritka , ja nie nadążam za twoimi niezwykle eleganckimi i pysznie wyglądającymi wypiekami
Margot
anbetung.gif
bussi.gif

bo wczoraj mialam "maraton" w kuchni, to pewnie dlatego
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kasiul

Member
Mar 7, 2010
2
0
0
Pomocy!
icon_frown.gif
Na forum jestem nowa, ale piekłam już to i owo, więc kompletnie zielona nie jestem
icon_wink.gif
W tych ciasteczkach zakochałam się od pierwszego wejrzenia i koniecznie musiałam je upiec. Smak był boski (był, bo mimo marnego efektu i tak zaraz zniknęły
icon_wink.gif
), ale na całą blachę na ogół 1 ciacho wyglądało jak Wasze, reszta bardzo marnie wyrosła, nierówno...no i żaden nie miał "listków" - były jak takie wydmuszki, puste w środku. Niby wszystko według przepisu, więc co zawiniło? Dodam że mam prehistoryczny piekarnik, co to koło termoobiegu nawet nie leżał
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy