- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

składniki
* 400 g mąki
* 250 g margaryny
* 250 ml gęstej, kwąśniej śmietany (22% ale może być i 18%)
* 2 żółtka
* 1 łyżka octu (10%)
* białka
* cukier gruby (rafinada)
Wykonanie:
Mąkę posiekać razem z margaryną. Teraz dodać śmietanę, żółtka i ocet. Szybko zagnieść ciasto i uformować w kulkę..
Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie, wyjąć z lodówki 1/4 część ciasta, rozwałkować je na grubość ok. 1,5 - 2,5 mm i wykrawać ciasteczka .
Piekarnik nagrzać do 18- - 185 stopni.
Blachę, tę piekarnikową, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka smarować z jednej strony rozkłóconym białkiem i tę stronę maczać w cukrze. Ułożyć na przygotowanej blaszce.
Pieczemy ok. 30 - 35 minut, aż ciasteczka uzyskają mocno złoty kolor.
Tak samo postępujemy z pozostałym w lodówce ciastem
(*) Ta 1/4 ciasta, wystarcza na ilość ciastek, do ułożenia na całej blaszce . Pozostałe ciasto powinno być w tym czasie dalej chłodzone.
Ciasta bardzo wyrastają w górę i mają listkową strukturę


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: