Ciasteczka z gotowanymi żółtkami

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Przepis dostałam od mojej cioci, ona piecze je od kiedy pamiętam, więc pochodzenie jest trudne do ustalenia.

składniki:

250g masła
250g cukru pudru
250g mąki ziemniaczanej
250g mąki pszennej
5 żółtek ugotowanych na twardo (trzeba pilnować, żeby nie miały zielonej otoczki, bo wtedy mocno czuć te żółtka w cieście no i zmienia ono kolor)
aromat (ekstrakt z wanili lub drobny cukier waniliowy lub inny ulubiony)

Składniki połączyć ze sobą (żółtka wcześniej przetrzeć przez sito), wyrabiać tak długo aż się połączą. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na ok godzinę do lodówki (można na całą noc)

Rozwałkowywać na grubość ok 3-4mm i piec w 180*C przez ok 10min (w zależności od piekarnika czas może być dłuższy lub krótszy, trzeba pilnować)

Najlepiej smakują jak przełoży się je marmoladką i odstawi na kilka dni aż zmiękną.

Porcja jest dość duża i na próbę najleiej zrobić z połowy składników.

Najlepsze są jak postoją sobie kilka dni.

Zdjęcie dodam jak tylko będę je na święta piekła
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
catparker @ 4 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1485442trzeba pilnować, żeby nie miały zielonej otoczki, bo wtedy mocno czuć te żółtka w cieście no i zmienia ono kolor)
Polecam gotowanie żółtek na parze. Trwa to krótko, łatwo dopilnować właściwej konsystencji, a białka zostają na inne wypieki, np. bezy czy makaroniki.
icon_smile.gif

Zrobiłam tak kiedyś eksperymentalnie do mojego ulubionego kruchego ciasta polskiego, bo właśnie potrzebne mi były białka i teraz nie robię już inaczej.
Żółtka gotowane w ten sposób są mięciutkie i nie trzeba ich przecierać przez sitko - świetnie się łączą z mąką i tłuszczem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
O, na to nie wpadłam
icon_smile.gif

Ja zawsze gotuję o dwa jajka więcej i z pozostałych ugotowanych białek + te dodatkowe jajka robię pastę jajeczną na chleb
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Spróbuj w takim razie i tego sposobu. Przed świętami białka w cenie.
icon_biggrin.gif

Ja gotuję je w szklanym naczyniu do gotowania na parze, ale można nawet na metalowym sicie.

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
znalazłam zdjęcie z przed kilku lat, to te jasne na tym zdjęciu
icon_smile.gif

IMGP7322.JPG

Załączniki

• IMGP7322.JPG
    IMGP7322.JPG
    412.2 KB · Wyświetleń: 3

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Oj, te ciasteczka piekła moja Mama! Ona je wycinała szklanka, potem dwa oczka u góry i jedno u dołu , przełożyć marmoladką albo kremem i nazywało się to "kocie oczka" . przepyszne były, ale przepis zaginął bez wieści.
Dziekuje bardzo Catparker!
bussi.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy