Ciastka Idealne wyciskane ze szprycy

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Wreszcie! Wreszcie trafiłam na idealny przepis! Jak dotąd miałam problem, robiąc ciasteczka ze szprycy, ponieważ nie chciały ładnie odchodzić, kleiły się w czasie robienia lub były zbyt twarde po upieczeniu. Szczerze mówiąc, trochę się zniechęciłam tak wieloma nieudanymi próbami. Dziś jednak postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę
icon_smile.gif
Zaintrygowało mnie użycie majonezu do ciasta... Majonez i cukier?! Jednak warto było zaryzykować, bo z podanego przepisu ciacha wychodzą idealnie!

Składniki (dwie blachy ciastek)

* 50g majonezu
* 50g margaryny lub masła
* 1 jajko
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/4 szklanki cukru
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka mąki
* szczypta soli

W dosyć sporej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, sodą, cukrem i szczyptą soli.

Dodać majonez, margarynę, jajko i dobrze wyrobić. Ciasto schłodzić w lodówce godzinkę, nałożyć do szprycy i wyciskać ciastka na blachę (posmarowaną masłem i podypaną mąką).

Piec około 10-15 minut w temp. 175o

Studzić na kratce.

Smacznego
icon_smile.gif

ciastkasmall.jpg

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Jaką szprycą robi się takie cudne wzorki????
gruebel_2.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
zaś brak odesłania do ORYGINAŁU. To przecież ten sam przepis, tylko składniki podzielone na 4. Bardzo nieładnie, szczególnie, że już Joanna zwracała Ci uwagę, aby podawac linki

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Trochę się jednak od oryginału różni. Musiałoby być 1/2 jajka ;)
Czy trzeba ucierać tłuszcz jak w "oryginale", czy wystarczy wszystko razem wymieszać?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy