- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Wreszcie! Wreszcie trafiłam na idealny przepis! Jak dotąd miałam problem, robiąc ciasteczka ze szprycy, ponieważ nie chciały ładnie odchodzić, kleiły się w czasie robienia lub były zbyt twarde po upieczeniu. Szczerze mówiąc, trochę się zniechęciłam tak wieloma nieudanymi próbami. Dziś jednak postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę
Zaintrygowało mnie użycie majonezu do ciasta... Majonez i cukier?! Jednak warto było zaryzykować, bo z podanego przepisu ciacha wychodzą idealnie!
Składniki (dwie blachy ciastek)
* 50g majonezu
* 50g margaryny lub masła
* 1 jajko
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/4 szklanki cukru
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka mąki
* szczypta soli
W dosyć sporej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, sodą, cukrem i szczyptą soli.
Dodać majonez, margarynę, jajko i dobrze wyrobić. Ciasto schłodzić w lodówce godzinkę, nałożyć do szprycy i wyciskać ciastka na blachę (posmarowaną masłem i podypaną mąką).
Piec około 10-15 minut w temp. 175o
Studzić na kratce.
Smacznego

Składniki (dwie blachy ciastek)
* 50g majonezu
* 50g margaryny lub masła
* 1 jajko
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/4 szklanki cukru
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka mąki
* szczypta soli
W dosyć sporej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, sodą, cukrem i szczyptą soli.
Dodać majonez, margarynę, jajko i dobrze wyrobić. Ciasto schłodzić w lodówce godzinkę, nałożyć do szprycy i wyciskać ciastka na blachę (posmarowaną masłem i podypaną mąką).
Piec około 10-15 minut w temp. 175o
Studzić na kratce.
Smacznego