- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0

Składniki:
* 300g mąki (może byc potrzebne trochę więcej),
* 250 g masła lub margaryny,
* 3 żółtka - ugotowane
* 1 łyżka wody,
* 1 łyżka octu
* dodatkowo: cukier puder i kakao - do obtaczania batoników
Wykonanie:
Do przesianej mąki, utrzeć na tarce masło/margarynę. Dodać przetarte przez sitko żółtka (zimne!). Wszystko dokładnie wymieszać i dodać wodę i ocet. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Z każdej części uformować wałeczek o średnicy 3 cm i podzielić go na podłużne batoniki. Pieczemy batoniki w dobrze nagrzanym piekarniku , w temperaturze 180 - 200 stopni, na złoty kolor.
Jeszcze gorące batoniki obtoczyć w mieszance cukru pudru i kakao