Ciastka "batoniki"

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
IMG_6296.JPG
Składniki:

* 300g mąki (może byc potrzebne trochę więcej),
* 250 g masła lub margaryny,
* 3 żółtka - ugotowane
* 1 łyżka wody,
* 1 łyżka octu

* dodatkowo: cukier puder i kakao - do obtaczania batoników

Wykonanie:

Do przesianej mąki, utrzeć na tarce masło/margarynę. Dodać przetarte przez sitko żółtka (zimne!). Wszystko dokładnie wymieszać i dodać wodę i ocet. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Z każdej części uformować wałeczek o średnicy 3 cm i podzielić go na podłużne batoniki. Pieczemy batoniki w dobrze nagrzanym piekarniku , w temperaturze 180 - 200 stopni, na złoty kolor.
Jeszcze gorące batoniki obtoczyć w mieszance cukru pudru i kakao

Załączniki

• IMG_6296.JPG
    IMG_6296.JPG
    195.6 KB · Wyświetleń: 2

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Anni, przypomniałaś mi , kiedyś piekłyśmy takie ciastka z oczkiem, one też były na gotowanych żółtkach. Były niezwykle kruche. Chyba poszukam przepisu gdzieś w czeluściach.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,308
384
83
Podoba mi się, że tak szybko się je robi, może skuszę się jeszcze przed świętami.

samanta @ 15 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=921656Anni, przypomniałaś mi , kiedyś piekłyśmy takie ciastka z oczkiem, one też były na gotowanych żółtkach. Były niezwykle kruche. Chyba poszukam przepisu gdzieś w czeluściach.
Samanto, ja je piekę do tej pory, obowiązkowa pozycja na Boże Narodzenie w moim domu. To najlepsze ciastka na świecie, jak mawiają moje dzieci.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Maraa @ 15 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=921702Samanto, ja je piekę do tej pory, obowiązkowa pozycja na Boże Narodzenie w moim domu. To najlepsze ciastka na świecie, jak mawiają moje dzieci.
icon_smile.gif
Ja też tak mawiałam 40 lat temu
banana.gif
a potem moje dzieci.
Z tego samego przepisu pieczesz co Anni czy jakiś inny? Bo mój gdzieś zaginął bez wieści, a szukać mi się nie chce.
I potem się je przekłada dobrym dżemem lub marmoladą a dla tych co się nie znają, czekoladą.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,308
384
83
Piekę z trochę innego przepisu i nie ma w nim octu. Ja większą część przekładam nutellą, mogą z nią długo poleżeć i nie wilgotnieją jak od dżemu.
Dżemem przekładam tylko wtedy gdy od razu mają być jedzone. Jak chcesz to wklepię przepis.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,090
6,595
113
I u mnie kruche polskie na gotowanych żółtkach to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole od zawsze.
icon_smile.gif

Proporcje bardzo proste - 30 dag mąki, 15 - 20 dag masła, 10 dag cukru - pudru, 3 gotowane żółtka.

Ciasteczka Anni też wyglądają bardzo apetycznie.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ja marmoladą różaną ale tylko dla siebie. Reszta rodziny nie zna się i woli z czekoladą
dump.gif

Piekłam ich dużo, połowa same kółka, połowa kółka z 3 oczkami. I sobie leżą schowane. Potem te bez oczek się smaruje i nakłada na nie te z oczkami, dlatego mam je (gdzieś) zapisane jako "ciastka nakładane" . Jak już chcę się bardzo ale to bardzo postarać, to robię krem i tym kremem je przekładam ale to rzadkość.

Zaraz nas Anni pogoni z tego wątku i będzie miała rację.
cluebat.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A u nas nazywają się ciasteczkami z dziurką
icon_wink.gif
w dziurce lądowała zawsze wisienka a składane były na marmoladę - pyyycha!
Najpyszniejsze ciasteczka pod słońcem!
Właśnie miałam szukać przepisu żeby o nich przypomnieć bo ja już porcję upiekłam i chyba będę musiała powtórzyć bo znikają jak kamfora - nie to co inne ciasteczka
icon_lol.gif

Zawsze piekę z tego przepisu - polecam! https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=415247

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
dziewczyny, мożna jeszcze zrobić kulki z ciasta, umieścić do środka 1 / 4 orzecha greckiego i piec,po upieczeniu obtoczyć kulki w mieszance cukru pudru i kakao

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy