Ciastka ze skwarek

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie wiem, czy na forum jest przepis na te ciasteczka, bo jak ktoś dowcipnie powiedział, moja "szukajka" dostała fioła. Nic nie mogę znależć. Gdyby był, to proszę moderatorkę o usunięcie tego wpisu. Przepis pochodzi z mojego domu rodzinnego. Znalazłam go teraz w czasopiśmie "Swojskie jadło - wydanie specjalne" i mimo póżnej godziny postanowiłam wpisać, przypominając sobie smaki dzieciństwa. Ile wychodzi tych ciasteczek, nie pamiętam, a zależy to od wielkości i kształtu wykrawanego ciasta.
Składniki
- szklanka skwarek ze słoniny
- 25 dkg mąki
- 15 dkg cukru pudru
- 3 jajka
- po 1/4 łyżeczki cynamonu i imbiru
- łyżka masła
- 2 - 3 łyżki cukru pudru

Skwarki mielemy bardzo drobno, na przykład 2 razy w maszynce do mielenia mięsa, albo w blenderze, włączając go pulsacyjnie, żeby nie wyszła nieapetyczna miazga.Bardzo drobno zmielone skwarki mieszamy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy jajka, cynamon, imbir i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w papier i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, foremką lub filiżanką (niewielką) wykrawamy krążki i półksiężyce. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe ciastka posypujemy grubo cukrem pudrem.
lecker.gif
Smacznego.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
seniorka @ 11 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1496567Przepis pochodzi z mojego domu rodzinnego. Znalazłam go teraz w czasopiśmie "Swojskie jadło - wydanie specjalne" i mimo póżnej godziny postanowiłam wpisać, przypominając sobie smaki dzieciństwa. Ile wychodzi tych ciasteczek, nie pamiętam, a zależy to od wielkości i kształtu wykrawanego ciasta.
I w moim rodzinnym domu robiło się ciastka na skwarkach. Ale nie wykrawało, tylko formowało za pomoca specjalnej nasadki w maszynce do miesa.
Ot, pakowało sie kawalek ciasta do maszynki, kreciło, a z drugiej strony wysuwał se ozdobnie uformowany pasek ciasta. Najporeczniej bylo robic na cztery rece; druga osoba chwytala wysuwajace sie ciasteczka, odcinala i ukladala na blasze.

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
I ja znam te ciastka. Nawet czasem je robię przez maszynkę, ale za każdym razem trochę inaczej. Nie dodaję bimbru i cynamonu tylko kakao, olejek rumowy lub pomarańczowy. Dzięki za przypomnienie!

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
U nas tez te ciastka były z maszynki. Z całego przepisu pamietam, ze trzeba było mieć 30 dkg skwarek
icon_mrgreen.gif

No i cukier waniliowy zamiast imbiru. Teraz co jakiś czas mąż wspomina czule te ciasteczka, ale nawet mając przepis, nie mogę ich zrobic, bo mam tylko elektryczną maszynkę a nie mam tej nasadki z wzorkami.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
renia2001 @ 11 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1496676I ja znam te ciastka. Nawet czasem je robię przez maszynkę, ale za każdym razem trochę inaczej. Nie dodaję bimbru i cynamonu tylko kakao, olejek rumowy lub pomarańczowy. Dzięki za przypomnienie!
Reniu, chciałam Ci podziękować za to drobne potknięcie językowe. Nadało sprawie lekkości. I potwierdzam, że końcówki też kupowałam w sklepie ze sprzętem agd. Ale to dopiero teraz, bo do niedawna robiłam je tak, jak zamieściłam w przepisie. Końcówek i maszynki jeszcze nie używałam. Pozdrowienia
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
takie ciasteczka kręcone przez maszykę robiłam z babcią, bardzo dawno, nawet przystawka gdzieś przepadła

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Joanna @ 11 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1496793a oprócz tego:
1/2 kg mąki
15 dag cukru
2 jaja
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Z takiego przepisu Jana Czernikowskiego piekła te ciasteczka moja mama wieki temu.
icon_biggrin.gif
A przepis, który ja podałam, wcale nie liczy sobie wiekowych lat. Pochodzi z czasopisma "Swojskie jadło - wydanie specjalne" i ma zaledwie 3 lata. Przepis zdaje się ewoluuje przez kolejne pokolenia. Wykonanie jest podane dokładnie z tego właśnie 3-letniego przepisu, a nie z maszynki.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Seniorko, czy chcesz zasugerować, że nie zadałam sobie trudu przeczytania podanego przez Ciebie przepisu? Jeśli tak, to się mylisz.
Chcialam tylko przypomnieć Samancie jej zagubiony przepis, bo obu nam się kojarzy z dawnymi dobrymi latami.

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
A może bimber zaostzylby apetyt? I nadał smaczku?
icon_smile.gif
Korzystam ze słownika w komórce i diabelstwo źle czasem podpowie, hi, hi, hi...

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
index.php?act=findpost&pid=1496824Seniorko, czy chcesz zasugerować, że nie zadałam sobie trudu przeczytania podanego przez Ciebie przepisu? Jeśli tak, to się mylisz.
Chcialam tylko przypomnieć Samancie jej zagubiony przepis, bo obu nam się kojarzy z dawnymi dobrymi latami.
... które w tym aspekcie może wrócą, skoro ta nakładka jest do kupienia
icon_mrgreen.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Z bimbrem
icon_wink.gif
czy bez muszę je zrobić.
Najpierw na pewno bez nakładki (bo nie mam) i ze szklanką, bo mi właśnie waga zdechła.
Ostatni raz jadlam je ho,ho ho a może jeszcze dawniej,ale pamietam ten smak
lecker.gif

Dziekuję Seniorko!

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
index.php?act=findpost&pid=1496824Seniorko, czy chcesz zasugerować, że nie zadałam sobie trudu przeczytania podanego przez Ciebie przepisu? Jeśli tak, to się mylisz.
Chcialam tylko przypomnieć przepis, bo obu nam się kojarzy z dawnymi dobrymi latami.
Joanno,proszę, daj spokój z tym sugerowaniem i nie czytaniem przepisów. Nic podobnego nie miałam nawet na myśli. Po prostu znalazłam gdzieś 3-letni przepis, który u większości z nas był robiony od lat i dla przykładu postanowiłam go zamieścić z podaniem daty. Zresztą, z tego właśnie przepisu robiłam te ciastka ze skwarek, bo innego nie miałam. Pozdrowienia i spokojnej nocy.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
weerka @ 12 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1496850Z bimbrem
icon_wink.gif
czy bez muszę je zrobić.
Najpierw na pewno bez nakładki (bo nie mam) i ze szklanką, bo mi właśnie waga zdechła.
Ostatni raz jadlam je ho,ho ho a może jeszcze dawniej,ale pamietam ten smak
lecker.gif

Dziekuję Seniorko!
weerka, ten bimber przydałby mi się teraz najbardziej, bo zaczynam się w tym wszystkim gubić. Dochodzę do wniosku, że najbardziej odpowiadają mi obyczaje z dawnych lat. Śpij dobrze.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy