Ciasto a'la batonik 3Bit

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
A w jakich foremkach robicie to ciacho?

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Wiesz Sini, ja postawiłam tym razem na wielkość a nie na grubość
zahnlos.gif
robiłam nie w blaszce, ale w tacce na ciasto, ma ona 32x40 cm. Ostatnią warstwę, czyli śnieżkę ubitą na śmietanie posypałam nie czekoladą, a gorzkim kakao i roztarłam razem z tą masą. Fotka słaba, bo bez lampy robiona (z lampą całkowicie nic nie widać)

3bit.JPG

Załączniki

• 3bit.JPG
    3bit.JPG
    82.4 KB · Wyświetleń: 0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
yhm...... wygląda pycha
icon_mrgreen.gif
lecker.gif

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Ciasto jest pyszne. Bardzo szybko się je robi. Kupiłam gotową masę z mleka skondensowanego więc obyło się bez gotowania.

konwalia

Member
Gru 8, 2007
66
0
0
Ja też ostatnio robiłam te ciasto i jest pyszne i podobnie jak Agu użyłam gotowej masy krówkowej. Ciasto zniknęło w ciągu 2 dni i nie ma po nim już śladu, więc smakowało.

m_martka

Member
Lut 13, 2008
8
0
0
Mam pytanie co do tego mleka skondensowanego czy po ugotowaniu mam je ostudzić(wiem może głupie pytanie ale kompletnie nie wiem) i czy mam je jakoś rozmiksować bo jest na tyle sztywne ze nie można go rozsmarować?

mariwanna

Member
Mar 10, 2008
49
0
0
m_martka @ 24 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=936392Mam pytanie co do tego mleka skondensowanego czy po ugotowaniu mam je ostudzić(wiem może głupie pytanie ale kompletnie nie wiem) i czy mam je jakoś rozmiksować bo jest na tyle sztywne ze nie można go rozsmarować?
ostudzic, a dopiero potem otworzyć puszkę.
gdy jest zbyt twardę, mozna zmiksowac z łyżką masła lub likieru np.czekoladowego (w wersji dla dorosłych)

arya15

Member
Gru 19, 2008
13
0
0
Ja również pokusiłam sie o zrobienie tego ciasta. rzeczywiście jest świetne i wszystkim smakuje. Wprowadziłam troche innowacji do przepisu podstawowego - wykorzystałam gotową masę krówkową ( zmiksowałam ją z 1/2 kostki masła - lepiej sie rozsmarowuje), budyń wymieszałam z ubitą śmietaną a na wierzch położyłam jeszcze jedną warstwę herbatników i polałam to polewą z gorzkiej czekolady.
W sumie ciasto wygląda tak:

Załączniki

• P1040283.JPG
    P1040283.JPG
    3.3 MB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy