Ciasto bezowo - karmelowe z migdałami "Paznokieć"

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Przepis dostałam od koleżanki


CIASTO:
2 i 1/2 szklanki mąki
30 dag margaryny (może być KASIA)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka

BEZA:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe

KREM:
30 dag masła
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

DODATKI:
paczka płatków migdałowych

WYKONANIE
CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części.

BEZA:
Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.

KREM:
Mleko w puszce ugotować 3 godziny na karmel-ostudzić. Utrzeć z masłem.

WYKONANIE:
1. Każdy surowy placek smarować bezą i piec około 20-30'. Trzeba bardzo uważać przy wyjmowaniu placków z blachy, gdyż są bardzo kruche.
2. Krem podzielić na 3 części i smarować nim placki-również na wierzchu.
3. Wierzch ciasta posypać obficie płatkami migdałowymi.



Ciasto ma taką dziwną nazwę- nie wiem dlaczego tak się nazywa-ale rozpływa się w ustach. Jest bardzo kruche no i dość słodkie. Warto go jednak spróbować, polecam.



SMACZNEGO
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Może od tych płatów migdałowych... ale szczerze mówiąc proponuję zmienić nazwe, bo nie brzmi apetycznie
icon_lol.gif
 

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Pimpek @ 8 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=463737Może od tych płatów migdałowych... ale szczerze mówiąc proponuję zmienić nazwe, bo nie brzmi apetycznie
icon_lol.gif
Może i rzeczywiście powinnam wymyślec inną nazwę dla tego ciasta.
gruebel_2.gif
Nie przemyslałam sprawy do końca. Mi osobiście nazwa nie przeszkadzała, kiedy je jadłam i robiłam. Ale należało chyba uwzględnić wrażliwość innych podając przepis na publicznym forum.
Chyba powinnam poprosić moderatorów o edycję tytułu, bo ja takiej możliwości niestety nie mam.

Może ciasto karmelowe, albo migdałowe? Co o tym myślicie?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Stawiałabym na ciasto bezowo karmelowe
lecker.gif
icon_wink.gif

Mi tam nazwa nie przeszkadza, tylko się skojarzyła nieładnie, bo paznokieć z jedzeniem to niebałdzo
icon_wink.gif

Chociaż... pleśniak taki np. też się nieładnie nazywa - przyjęło się i chyba jest ok
fiesgrins.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A mnie sie nazwa podoba - jak zmiana, to tylko na Tipsy
rofl.gif
daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Sis - dokładnie o tym samym pomyślałam
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif


Ale skoro tak autorka nazwała to wydaje mi się, że powinno zostać
icon_wink.gif

Przynajmniej przyciąga wzrok i każdy wchodzi żeby sprawdzić co to za ciasto
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Sinistro, powaliłaś mnie na kolana tym linkiem
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif


Ilonko, pewnie masz rację
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cynaderka

Member
Lip 25, 2007
21
0
0
Mnie skusiła właśnie ta dosyć intrygująca nazwa i upiekłam je jakiś czas temu na przyjazd moich rodziców. Ciasto jest jak dla mnie trochę za słodkie ale wszystkim smakowało i warto spróbować. Tak wyglądało:
 

Załączniki

  • P7280511.JPG
    P7280511.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 0
  • P7280513.JPG
    P7280513.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Nie zauważyłam wcześniej tego ciasta.
Hmmm, ten kajmakowy krem...hmm...
może żeby nie było za słodkie pod krem wrzucic jakis kwaskowaty dżem?
Pewnie niedługo się skuszę na taką wersję z dżemem...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Cynaderka @ 10 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=580080Mnie skusiła właśnie ta dosyć intrygująca nazwa i upiekłam je jakiś czas temu na przyjazd moich rodziców. Ciasto jest jak dla mnie trochę za słodkie ale wszystkim smakowało i warto spróbować. Tak wyglądało:
Rzeczywiście ciasto jest słodkie, to zaznaczyłam podając przepis. Mój mąż twierdzi, że każde ciasto musi być słodkie, bo nie nazywałoby się ciastkiem;) Ale to tak na marginesie.

Cynaderko bardzo sie cieszę, że skusiłaś się na wypróbowanie przepisu, ciasto wygląda apetycznie.
A pomysł z dżemem wydaje się być ciekawy.

Uwielbiam ciasta z karmelem, tylko to gotowanie puszek mnie przeraża. Właśnie puszka mleka czeka w lodówie na gotowanie już od dłuższego czasu, może w końcu sie zdecyduję
gruebel_2.gif
 

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
smakowicie się prezentuje

a jak duża blaszka ma być ?
 

Cynaderka

Member
Lip 25, 2007
21
0
0
alisia @ 12 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=581305Uwielbiam ciasta z karmelem, tylko to gotowanie puszek mnie przeraża. Właśnie puszka mleka czeka w lodówie na gotowanie już od dłuższego czasu, może w końcu sie zdecyduję
gruebel_2.gif
Ja kupuje już gotowe gotowane mleko w puszcze, poszukaj w sklepie sądze że powinnaś znaleźć. zgadzam się z tobą- karmel to pyszna rzecz:)
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Zrobiłam. Tak jak pisałam wcześniej z powidłami sliwkowymi. I jeszcze na powidła starłam trochę gorzkiej czekolady, a do kremu dodałam dla przełamania słodyczy spirytusu zmieszanego z rumem. Dla mnie bardzo dobre ciasto. Słodkie, sycące. Powidła chyba spełniły swoją rolę
paznokiec1.jpg
paznokiec2.jpg
 

Załączniki

  • paznokiec1.jpg
    paznokiec1.jpg
    34.7 KB · Wyświetleń: 0
  • paznokiec2.jpg
    paznokiec2.jpg
    59.4 KB · Wyświetleń: 0

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
aCHA, PŁATKAMI NA WIERZCH NIE SYPAŁAM, BO JUŻ ŚLIWKOWIEC Z MIGDAŁAMI NA WIERZCHU BYŁ, WIĘC NIE CHCIAŁAM, ŻEBY WSZYSTKO Z MIGDAŁAMI BYŁO.....