- Lis 28, 2005
- 33,952
- 6,369
- 113
Ciasto Buckle z czereśniami i morelami
Miękkie i wilgotne jak tort. Zamiast zwyczajowej kruszonki, płatki migdałów z trzcinowym cukrem.
Adaptacja Ilary przepisu z Eating Well:
http://i-lara.livejournal.com/235158.html#cutid1
Pojemność szklanki - 240 ml (u mnie 250 ml)
Składniki na tortownicę o śr. 23 - 24 cm:
1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki (u mnie pełnoziarnista Lubelli i orkiszowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki niskotłuszczowego mleka
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub niesłodzonego puree z jabłek
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
1 duże jajko
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1 1/2 szklanki wypestkowanych, pokrojonych na połówki czereśni
1 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę moreli
do posypania - 2 łyżki płatków migdałów, 1 łyżka cukru trzcinowego Demerara
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę lekko wysmarować masłem.
Z całkowitej ilości mąki odjąć dwie łyżki, odłożyć.
Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem, cynamonem i solą.
W drugiej misce ubić rózgą jajko z cukrem, wlać mleko, sok, olej, esencję waniliową; dokładnie wymieszać.
Wlać do mieszaniny suchych produktów, wymieszać.
Czereśnie i morele oprószyć odłożoną uprzednio mąką, dodać do ciasta i starannie, ale delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy, posypać płatkami migdałów wymieszanymi z cukrem. Piec do uzyskania złotego koloru około 40 - 50 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem - pudrem.
Moja wersja:
Zamiast czereśni i moreli dałam jedno duże jabłko, pokrojone w kosteczkę, oraz czerwony agrest i mirabelki z nalewki,
a oprócz soku - domowy estrakt pomarańczowy.
Pyszne!!!
Miękkie i wilgotne jak tort. Zamiast zwyczajowej kruszonki, płatki migdałów z trzcinowym cukrem.
Adaptacja Ilary przepisu z Eating Well:
http://i-lara.livejournal.com/235158.html#cutid1
Pojemność szklanki - 240 ml (u mnie 250 ml)
Składniki na tortownicę o śr. 23 - 24 cm:
1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki (u mnie pełnoziarnista Lubelli i orkiszowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki niskotłuszczowego mleka
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub niesłodzonego puree z jabłek
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
1 duże jajko
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1 1/2 szklanki wypestkowanych, pokrojonych na połówki czereśni
1 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę moreli
do posypania - 2 łyżki płatków migdałów, 1 łyżka cukru trzcinowego Demerara
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę lekko wysmarować masłem.
Z całkowitej ilości mąki odjąć dwie łyżki, odłożyć.
Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem, cynamonem i solą.
W drugiej misce ubić rózgą jajko z cukrem, wlać mleko, sok, olej, esencję waniliową; dokładnie wymieszać.
Wlać do mieszaniny suchych produktów, wymieszać.
Czereśnie i morele oprószyć odłożoną uprzednio mąką, dodać do ciasta i starannie, ale delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy, posypać płatkami migdałów wymieszanymi z cukrem. Piec do uzyskania złotego koloru około 40 - 50 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem - pudrem.
Moja wersja:
Zamiast czereśni i moreli dałam jedno duże jabłko, pokrojone w kosteczkę, oraz czerwony agrest i mirabelki z nalewki,
a oprócz soku - domowy estrakt pomarańczowy.



Pyszne!!!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: