Ciasto Buckle z czereśniami i morelami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Ciasto Buckle z czereśniami i morelami

Miękkie i wilgotne jak tort. Zamiast zwyczajowej kruszonki, płatki migdałów z trzcinowym cukrem.

Adaptacja Ilary przepisu z Eating Well:
http://i-lara.livejournal.com/235158.html#cutid1

Pojemność szklanki - 240 ml (u mnie 250 ml)

Składniki na tortownicę o śr. 23 - 24 cm:

1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki (u mnie pełnoziarnista Lubelli i orkiszowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki niskotłuszczowego mleka
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub niesłodzonego puree z jabłek
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
1 duże jajko
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1 1/2 szklanki wypestkowanych, pokrojonych na połówki czereśni
1 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę moreli
do posypania - 2 łyżki płatków migdałów, 1 łyżka cukru trzcinowego Demerara

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę lekko wysmarować masłem.
Z całkowitej ilości mąki odjąć dwie łyżki, odłożyć.
Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem, cynamonem i solą.
W drugiej misce ubić rózgą jajko z cukrem, wlać mleko, sok, olej, esencję waniliową; dokładnie wymieszać.
Wlać do mieszaniny suchych produktów, wymieszać.
Czereśnie i morele oprószyć odłożoną uprzednio mąką, dodać do ciasta i starannie, ale delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy, posypać płatkami migdałów wymieszanymi z cukrem. Piec do uzyskania złotego koloru około 40 - 50 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem - pudrem.

Moja wersja:
Zamiast czereśni i moreli dałam jedno duże jabłko, pokrojone w kosteczkę, oraz czerwony agrest i mirabelki z nalewki,
a oprócz soku - domowy estrakt pomarańczowy.

ciasto_ilary.jpg

ciasto_ilary1.jpg

ciasto_ilary2.jpg

Pyszne!!!
 

Załączniki

  • ciasto_ilary.jpg
    ciasto_ilary.jpg
    98.9 KB · Wyświetleń: 2
  • ciasto_ilary1.jpg
    ciasto_ilary1.jpg
    84.7 KB · Wyświetleń: 2
  • ciasto_ilary2.jpg
    ciasto_ilary2.jpg
    87.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Piękne, zrobię jak tylko zjemy tartę jabłkową z sosem toffi
icon_smile.gif
.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Siedzi w piecu.
Tym razem zgodnie z przepisem, z czereśniami. Zamiast moreli, jabłka, zamiast soku, mus jabłkowy, a zamiast migdałowej posypki, owsiana kruszonka wzorowana na yrsowym crumble, z niewielkim dodatkiem mąki owsianej.
EDIT:
Znalazłam źródłowy przepis i wg niego zamiast moreli mogą być maliny lub jagody:
http://www.eatingwell.com/recipes/cherry_r...rry_buckle.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
W życiu żadnej wiewiórki nie piekłam, brrr.....
icon_wink.gif

Na linkowaną stronę też od lat nie zaglądam, w przeciwieństwie do blogu Ilary.
W oryginalnym przepisie nie ma zresztą jabłek, tylko morele, a składniki różnią się IMO od linkowanych i to zasadniczo.
Ale dzięki temu jest chyba większy wybór, prawda?
Zresztą nie wiem, w czym problem - przecież nie przywłaszczyłam sobie autorstwa przepisu?
Przepis źródłowy podałam...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Joanna @ 26 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1446655W życiu żadnej wiewiórki nie piekłam, brrr.....
icon_wink.gif

Na linkowaną stronę też od lat nie zaglądam, w przeciwieństwie do blogu Ilary.
W oryginalnym przepisie nie ma zresztą jabłek, tylko morele, a składniki różnią się IMO od linkowanych i to zasadniczo.
Ale dzięki temu jest chyba większy wybór, prawda?
Zresztą nie wiem, w czym problem - przecież nie przywłaszczyłam sobie autorstwa przepisu? Przepis źródłowy podałam...
Nawet mi to do głowy nie przyszło. Zwyczajnie zwróciłam uwagę na znaczne podobieństwo przepisów, i na podobne z wygladu ciasto ale tak naprawdę, jest takich podobieństw przepisu do przepisu bardzo dużo.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Mnie się wydało wyjątkowe, głównie z powodu pełnoziarnistych mąk, musu jabłkowego i czereśni w składzie, oraz migdałowo - cukrowej posypki, dlatego wpisałam przepis, ale idąc tym tropem myślenia, to faktycznie wszystkie ciasta są do siebie podobne, bo zawierają mąką, jaja, tłuszcz i środek spulchniający.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Wygląda na to, że ja niestety również będę musiała ograniczyć sie do mąk pełnoziarnistych. Chociaż może wcale to nie jest takie "niestety", jak mi sie teraz wydaje.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Nie jest. Ja już od pewnego czasu ich używam, a efekt nie jest gorszy, niż w przypadku białych mąk, a nawet w niektórych przypadkach lepszy.
Na początek polecam drobno zmieloną mąkę pełnoziarnistą z Lubelli. Lubię też orkiszową z Gdańskich Młynów, a niedawno kupiłam owsianą z Melvitu i też jej trochę dodaję do różnych wypieków.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy