Ciasto cappuccino

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis z magazynu "Delicious" (listopad 2009). W oryginale przepsu wyszlo ciasto z dwoma blatami. a jednak nie podzielilam masy na rowne polowy przed pieczeniem i dlatego po upieczeniu jedno ciasto postanowiam przekroic by uzyskac trzecie. Zwiekszylam 1.5 krotnie ilosc skladnikow masy, by wystarczylo mi jej na pokrycie 3 blatow, i te proporcje podaje

Skladniki;
100 g masla, miekkiego,
kawalek masla do wysmarowania formy
50 g kakao
3 jaja
50 ml mleka
175 g maki ze srodkiem spulchniajacym
1 pelna lyzeczka proszku do pieczenia
275 g cukru

Skladniki na mase;
450 ml smietany 33%
2.5 lyzeczki kawy rozpuszczalnej, zaparzonej w 5 lyzeczkach wrzatku
Kakao do posypania

Piekarnik nastawic na 180C. Foremki o srednicy 20 cm natluscic maslem. Kakao wsypac do duzej miski i zalac 6 lyzkami wrzacej wody. Wymieszac do uzyskania gestej pasty. Dodac pozostale skladniki na ciasto i delikatnie zmiksowac- tylko do polaczenia sie skladnikow. Mase rozlac do foremek i piec ok 25 - 30 min. Odstawic do schlodzenia na kilka minut i wyjac ciasta na metalowa kratke do calkowitego schlodzenia. Smietane ubic na sztywno, dodac schlodzona kawe i zmiksowac. Podzielic krem tak aby wystarczyl na 2-3 warstwy ciasta. Rozsmarowac jedna warstwe na blacie, przykryc kolejnym. Ja dopiero na trzecim blacie zakonczylam rozsmarowaniem masy i posypaniem kakao.

DSC02370.JPG

DSC02451.JPG

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Oj, przepraszam, zapomnialam dodac sposob wykonania, juz poprawiam.
Obawialam sie wlasnie tego ze ciasto bedzie za slodkie ale nie bylo, bylo idealne, dla nas przynajmniej. Dodalam tyle proszku ile w przepisie i okazalo sie w sam raz

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Dzieki za dodanie sposobu wykonania
icon_smile.gif
A mam jeszcze jedno pytanko.Czy oprocz tego proszku do pieczenia uzywalas faktycznie maki ze spulchniaczem czy zwyklej? Pytam bo w Stanach jest taka maka i jak jej uzywam, to nigdy nie dodaje juz proszku do pieczenia bo on jest w tej mace.Nurtuje mnie to,bo nie lubie jak ciasto pachnie po upieczeniu proszkiem, a tym bardziej jak nim smakuje
icon_smile.gif

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Izunia, rozumiem Cie. U nas tez jest maka juz ze spulchniaczem, dokladnie takiej uzylam. I moj maz jako zawodowy cukiernik jest bardzo wyczulony na zbyt duza ilosc maki w ciescie, lub na zbyt wele proszku do pieczenia. Ale stwierdzil, ze nie czuc nic
icon_smile.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,817
4,872
113
Witaj, Gościu!
wink.gif

Nikt Ci nie odpowiedział, bo pytanie zadałas w wątku przynależnym do konkretnego ciasta.
Troszkę się trzeba zaznajomić z forum i umieścić takie pytanie w odpowiednim miejscu np. tutaj https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16965
A tak na marginesie: zamieszczamy przepisy, ale nie filmiki. Na pewno coś bedzie na youtube.

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Znowu zrobiłam
mniam.gif

Tym razem nie posypałam kakao a startą gorzką czekoladą.

Załączniki

• 101_0059.JPG
    101_0059.JPG
    107.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_9876.JPG
    100_9876.JPG
    87.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy