- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Przepis z magazynu "Delicious" (listopad 2009). W oryginale przepsu wyszlo ciasto z dwoma blatami. a jednak nie podzielilam masy na rowne polowy przed pieczeniem i dlatego po upieczeniu jedno ciasto postanowiam przekroic by uzyskac trzecie. Zwiekszylam 1.5 krotnie ilosc skladnikow masy, by wystarczylo mi jej na pokrycie 3 blatow, i te proporcje podaje
Skladniki;
100 g masla, miekkiego,
kawalek masla do wysmarowania formy
50 g kakao
3 jaja
50 ml mleka
175 g maki ze srodkiem spulchniajacym
1 pelna lyzeczka proszku do pieczenia
275 g cukru
Skladniki na mase;
450 ml smietany 33%
2.5 lyzeczki kawy rozpuszczalnej, zaparzonej w 5 lyzeczkach wrzatku
Kakao do posypania
Piekarnik nastawic na 180C. Foremki o srednicy 20 cm natluscic maslem. Kakao wsypac do duzej miski i zalac 6 lyzkami wrzacej wody. Wymieszac do uzyskania gestej pasty. Dodac pozostale skladniki na ciasto i delikatnie zmiksowac- tylko do polaczenia sie skladnikow. Mase rozlac do foremek i piec ok 25 - 30 min. Odstawic do schlodzenia na kilka minut i wyjac ciasta na metalowa kratke do calkowitego schlodzenia. Smietane ubic na sztywno, dodac schlodzona kawe i zmiksowac. Podzielic krem tak aby wystarczyl na 2-3 warstwy ciasta. Rozsmarowac jedna warstwe na blacie, przykryc kolejnym. Ja dopiero na trzecim blacie zakonczylam rozsmarowaniem masy i posypaniem kakao.
Skladniki;
100 g masla, miekkiego,
kawalek masla do wysmarowania formy
50 g kakao
3 jaja
50 ml mleka
175 g maki ze srodkiem spulchniajacym
1 pelna lyzeczka proszku do pieczenia
275 g cukru
Skladniki na mase;
450 ml smietany 33%
2.5 lyzeczki kawy rozpuszczalnej, zaparzonej w 5 lyzeczkach wrzatku
Kakao do posypania
Piekarnik nastawic na 180C. Foremki o srednicy 20 cm natluscic maslem. Kakao wsypac do duzej miski i zalac 6 lyzkami wrzacej wody. Wymieszac do uzyskania gestej pasty. Dodac pozostale skladniki na ciasto i delikatnie zmiksowac- tylko do polaczenia sie skladnikow. Mase rozlac do foremek i piec ok 25 - 30 min. Odstawic do schlodzenia na kilka minut i wyjac ciasta na metalowa kratke do calkowitego schlodzenia. Smietane ubic na sztywno, dodac schlodzona kawe i zmiksowac. Podzielic krem tak aby wystarczyl na 2-3 warstwy ciasta. Rozsmarowac jedna warstwe na blacie, przykryc kolejnym. Ja dopiero na trzecim blacie zakonczylam rozsmarowaniem masy i posypaniem kakao.
Ostatnią edycję dokonał moderator: