Ciasto Cappucino

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
składniki
1 szkl. cukru
1 szkl. maki ziemniaczanej
7 jajek
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
2 opak. kawy cappucino orzechowego (2 op. po 15 g kawy)
odrobinka kakao

na krem:
0,75 litra smietany kremowki slodkiej
4 lyzeczki zelatyny
2 opak. cappucino
2 lyzeczki cukru pudru

sposób przygotowania
oddzielic bialka od zoltek, utrzec bialka z cukrem na sztywna mase, stopniowo dodac zoltka dalej miksujac.make ziemniaczana przesiac (tak, tak, przesiac), wymieszac z kawa rozpuszczalna, cappucino w proszku, proszkiem do pieczenia i kakao. wyjdzie troche gesta masa ktora trzeba rowno rozprowadzic na blasze. piec 25-30 min w temp 180 stopni.
gdy ciasto sie juz upiecze i ostygnie przekroic sie wzdluz na dwa placki.
zelatyne rozpuscic w zimnej wodzie, mozna podgrzac zeby lepiej sie rozpuscila, ostudzic. przygotowac smietane. ubic smietane mikserem z cukrem pudrem na sztywno, wsypac cappucino, a na koniec dodac zelatynei ladnie wymiksowac.
skladac to ciasto najlepiej w foremce w ktorej sie pieklo. dolny placek wysmarowac polowa kremu, przykryc drugim plackiem, i ten wysmarowac druga polowa kremu. udekoruj sobie najlepiej starta czekolada, smacznego

dodatkowe informacje
w tym przepisie nie ma zwyklej maki! ciasto rosnie niesamowicie, ale potem delikatnie opada ( i tak ma byc) , podalam porcje na duza blaszke(25na 40 cm) , mozna zrobic w mniejszej, wystarczy podzielic skladniki na polowe. i przesiejcie koniecznie ta make, sama tez nigdy tego nie robilam ale widze ze warto.

_255452_n.jpg

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Pyszne to ciasto Ruziu
icon_smile.gif
Robilam je dawno i dziekuje za przypomnienie bo warto powtorzyc
icon_smile.gif

Mieciutkie, puszyste z bardzo lekkim kremem - latwe w wykonaniu :mrgreen:

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Właśnie zrobiłam. Ciasto pięknie się upiekło, a zapach roznosił sie po całym mieszkaniu. Krem cappucino też super, nie za słodki. Posypałam na wierzchu cappucino. Chłodzi się w lodówce.
Walory smakowe będę wychwalać nieco później. :mrgreen:

No dobra, ciasto rozkrojone i jest..... PYSZNE. Lekkie, nie za słodkie, super. Bardzo polecam.

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
margolcia tu chodzi o te male jednorazowe porcyjki, jest tam w jednym opakowaniu moze ze trzy lyzki stolowe proszku cappucino
icon_smile.gif

monk

Member
Gru 8, 2004
472
0
0
Zrobiłam, jest bardzo smaczne tak jak to już było pisane, jest lekkie i nie zasłodkie.
Jednak z tego względu że z kremem to nie jesteśmy w stanie w 2 osoby wciągnąć całej blaszki. Na szczęście mąż zabrał do pracy, więc mój wysiłek nie poszedł na marne, ciasto zostało pochwalone i zarządano przepisu, który przekażę.

Także Twoje :cheers: Ruzia, ciasto zrobiło furorę.

Następnym razem dodam do kremu wiśnie, tak sobie założyłam i oczywiście dam królikom doświadczalnym w pracy męża ;)

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Melduję, że biszkopt upiekłam, ale nie wyrósł prawie wcale mimo że dałam 3 czubate łyżeczki :/ do tego jeszcze krzywo go przekroiłam
icon_sad.gif

ide zaraz go ratować masą i zdobieniem
icon_sad.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Uratowałam tort warstwa biszkopcików pomiędzy blatami tortu i podwojoną porcją masy :mrgreen: wcale nie jest niski, ale jak zwykle nie umialam go ładnie przybrać i taki jest sobie paskudnawy :mrgreen: potem wkleję zdjęcie ;)

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
mozna, w zeszlym roku zrobilam z tego ciasta torcik na urodziny synka wlansie w tortownicy 26 cm
icon_smile.gif

paulinka daj zdjecie
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
A już myślałam że nikt absolutnie nikt tego nie czyta i nikt nie jest zainteresowany
icon_razz.gif

Ruziu
icon_smile.gif
postaram sie wkleić wkrótce, ale najlepszej jakosci one chyba nie są

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
No to proszę Was bardzo uprzejmie :mrgreen:

dsc081475sg.jpg

tu widać te ratunkowe biszkopciki
icon_smile.gif

dsc081486pm.jpg

a tutaj już nadjedzony tort z wierzchu.

Jeszcze mała uwaga co do ciasta- jest przepyszne, ale jeśli ktoś chce tort, to polecam porządnie nasączyć. Bita śmietana jest zestalana żelatyną, więc nie oddaje plackowi wilgoci, no i wyszedł wg mnie trochę suchy, ale i tak nazbierałam masę pochwał :oops: :oops:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy