Ciasto ciepnięte/ ciepane

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Ja też je dziś robię, jutro mam znajomych na "kawce" to zabłysnę
icon_mrgreen.gif

I jeszcze się na jogurtowe mufinki do zrobienia nastawiam...
ale to nie mam pewności, że mi wyjdą, a ciepnięte zawsze wychodzi!!!
wink.gif

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
no spoko to ciasto ;)
tzn. nie jest to moj ulubiony typ slodkosci, ale rodzinie bardzo smakuje. pulchne, fajnie wspolgraja ten kwasny jogurt (uzylam zamiast smietany), ciasto i gorzka polewa czekoladowa.

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Ja piekłam przedwczoraj ciepnięte i dziś ono robi furrorę w pracy!
Przepis podałam dalej
icon_mrgreen.gif

noelka79

Member
Sty 13, 2008
8
0
0
Piekłam dwa razy. Pierwsze przypaliłam...
cry_1.gif

Z drugiego wyszła pyszna rolada. Faktycznie, bez papieru do pieczenia nie udałoby się ładnie zrolować. Tylko u mnie ciacho robi furorę u dorosłych. Dzieciom nie podeszło.

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
naprawdę nie wiem co zrobilam zle:(.
pieklam na duzej blaszce z piekarnika- takie glebszej.
po 15min ciasto slicznie sie upieklo, bylo idealnie rowne, taie "piankowe".
wyjelam, troszeczke przestudzilam (zeby wrzace nie bylo), sprawdzilam czy odchodzi od papieru (odchodzilo cudnie). posmarowalam smietana i zaczelam rolowanie- tylko,ze od razu ciasto peklo! do akcji wkroczyla mama- odkroila pekniety fragment (na szczescie maly) i postanowilysmy podzielic na 3placki- cudem (i za pomocą 2 "lopatek") udalo sie nam nalozyc te placki na siebie, bo tez zaczynaly pekac. Czy tak ma byc? jaki jest sekret rolowania? przeczytalam caly watek i myslalma,ze juz wszystko wiem, ale tak nie jest.
swoja droga- w smaku to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadlam!

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Umknęło ci to że NIE STUDZIMY tego ciasta ani chwilki - wyjmujemy z pieca, mamy naszykowaną śmietanę i smarujmy błyskawicznie nie cackając się z dokładnością i JUŻ zwijamy pomagając sobie papierem.

Właśnie dlatego że przestygło zaczęło pękać. Tu idzie o sekundy
icon_wink.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
ile razy zwijałam to nigdy nawet nie poparzyłam się takim wyciągnietym - nie ma czego się bać tylko siup wyciągać, siup smarować i siup zawijać
icon_lol.gif

mnie tam może nie zachwyca smak tego ciasta, ale jest bdb
icon_wink.gif

najbardziej to mi chyba ta ścieta smietana pasuje.

Poza tym ciasto mogło Ci pęknąć bo za mała formę miałaś i było za grub.e

Z tego co tam wiem to wszyscy pieką na szufladzie od piekarnika . ?
icon_wink.gif

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
olcieek @ 15 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=675502ile razy zwijałam to nigdy nawet nie poparzyłam się takim wyciągnietym - nie ma czego się bać tylko siup wyciągać, siup smarować i siup zawijać
icon_lol.gif

mnie tam może nie zachwyca smak tego ciasta, ale jest bdb
icon_wink.gif

najbardziej to mi chyba ta ścieta smietana pasuje.

Poza tym ciasto mogło Ci pęknąć bo za mała formę miałaś i było za grub.e

Z tego co tam wiem to wszyscy pieką na szufladzie od piekarnika . ?
icon_wink.gif
pieklam na szufladzie od piekarnika, ale na takiej glebszej. faktycznie ciasto wyroslo i bylo strasznie puchate. moze po prostu ja mam za male te plachy?
jak pieke kremowke kardynalna to zawsze mi ciasta zostaje...
jutro powtorze bo tego dzisiejszego juz nie ma:)

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Powtarzaj i nie bój się zwijać na gorąco - będzie super sie zwijało ;)

ja tam zawsze z tej porcji ciasta piekę dwie "szuflady piekarnikowe"
ciasto rozsmarowuje dość cienko na papierze, bo ona b.szybko rośnie i dużo rośnie.
Jakbym miała wylać to całe ciasto na jeden raz to bym sie bała że ucieknie
icon_lol.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Upiekłam na jednej szufladzie piekarnikowej i wyszło super! Dzięki za przepis, będę go powtarzać. Łatwo się rozsmarowywało na blasze, po upieczeniu doskonale się zwijało, nie pękało, łatwo się odklejało od papieru, na którym nic nie zostawało. A w smaku faktycznie pyszne
icon_smile.gif
. Ładuję baterie do aparatu, postaram się więc wstawić fotkę.

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
znowu mi rolada nie wyszla:(.
ale teraz widze swoj blad- mam bardzo male szuflady piekarnikowe- ciasto wyroslo mi w niej na 5-6cm (mierzylam;)), czyli chyba troche za duzo zeby zrolowoac. nastepnym razem sprobuje upiec z polowy porcji, tak jak pieke rolade biszkoptową. co nie zmienia faktu,ze ciasto jest przepyszne-zeby ukryc jego niezbyt atrakcyjna prezencje polalam go gorzką czekolada i posypalam orzechami laskowymi.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Trzeba było piec na dwie porcje. Tzn. połowę ciasta na jedną szufladę, połowę na drugą.
Ja mam standartowy piekarnik, ale też mi się wydawało że ciasta za dużo na jeden raz, wiec dałam na dwa i wszystko spoko.
A jak takie wysokie Ci wyrosło to pokroić w poprzek i poprzekładać śmietaną, ale teraz to już po ptokach
icon_wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja gdzieś nawet podawałam dokładne wymiary blachy wys x szer x długość. Ciasto faktycznie rośnie ciut bardziej niż tradycyjna rolada biszkoptowa - ale nie na tyle by nie dało się jej zwijać. No chyba że ktoś piecze w naprawdę innej wielkościowo blasze to mu wyjdzie co innego i sam sobie winien że nie doczytał. Co tez nie jest problemem bo można nie zwijać tylko pokroić na 3 części i złozyć.

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Moje kochane,weżcie też jeden drobny szczegół pod uwagę piekarniki mają różne rozmiary,zatem i blachy na wyposażeniu też są różne,nie piekłam co prawda jeszcze tego ciasta,ale pewnie to tylko kwestia czasu,wątek przeczytany,ale jak to w życiu bywa pewnie i tak coś umknęło,i pierwsze pieczenie to pewnie będzie próba,bo właśnie pewnie pojawią się jakieś problemy(a może nie),a to papier,a to blacha,a to diabli wiedzą co jeszcze,ale ja się nigdy nie zrażam,tylko nie popuszczam dotąd dokąd nie wyjdzie jak trzeba, i wszystko nie będzie pasować

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
doczytałam do 12 strony i już nie mam siły:)

czy ktoś robił to ciasto z masłem, czy to musi być margaryna?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Ja. Wyszło.
icon_smile.gif

Rzadko używam margaryny - chyba, że mam bezmlecznych gości.

ciasto_ciepane.jpg

Załączniki

• ciasto_ciepane.jpg
    ciasto_ciepane.jpg
    31.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy