Ciasto ciepnięte/ ciepane

Dagulec

Member
Kwi 8, 2010
18
0
0
Czytając ten pasjonujący wątek nie mogłam nie zrobić tego ciasta, ale przyznam, że bałam się trochę, co też mnie nie wyjdzie
icon_wink.gif

Tymczasem poszło całkiem nieźle. Ciasto wyszło jak trzeba, bez większych przygód.
To co mnie zaskoczyło, to zapach miodu z sodą. Słowo zapach to eufemizm.. Trochę się przestraszyłam, że całe ciasto będzie tak pachnieć, ale na szczęście aromacik poszedł sobie precz i z piekarnika pachniało już przepięknie miodem i wanilią.
Drugie zaskoczenie przeżyłam przy zwijaniu. Zwinęłam w swoim życiu już mnóstwo rolad, więc tego etapu bałam się najmniej, tymczasem okazało się, że ledwo daję radę. Po pierwsze dlatego, że ciasto jest piekielnie gorące (a może powinnam zwijać chłodniejsze?) a po drugie żyje własnym życiem
icon_lol.gif
Rusza się, trzęsie. W rezultacie roladę udało mi się zwinąć, ale w dwóch miejscach niestety lekko pękła.
Teraz czekam, żeby jej spróbować jutro. Na ciepło oczywiście też spróbowałam. Pyszna i bardzo oryginalna w smaku:)
Baardzo polecam wszystkim, którzy jeszcze nie piekli.

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
No to po lekturze już 4 stron, przepis włożyłam w zakładki dodaj do ulubionych. Przy kolejnych stronach śmiałam się na głos. I tak bogata w Wasze doświadczenie zaczęłam robić czyli: do śmietany dodałam drobno pokrojone orzechy, cukru mniej, pierwszy raz w życiu metrówką zmierzyłam rozmiar blachy. Wszystko pasowało, poza jajkami.Tu niespodzianka: każde jajko (jak nigdy - matko jakie piękne) miało dwa żółtka. Jak po trzecim spojrzałam w miskę, to czułam się lekko ciepnięta w głowę i na tych sześciu żółtkach poprzestałam, bo pomyślałam, że 10 jajek to przesada. Usiadłam (bez książki) przed piekarnikiem i w 11 minucie ! znowuż zestresowana, wyjęłam upieczone ciasto. Przy zwijaniu pękło od razu , więc czym prędzej zła jak diabli, powiedziałam parę słów ( jak ominę brzydkie wyrazy, to się nie odzywałam) i od razu podziałało - pięknie się zwinęło. Jak gorące to co, na taras, tam chłodniej... Okazało się, że na pewno było pyszne, bo ptaszki też jadły, skubane żarły z papierem to niebo w gębie. Dobrze, że nie mogłam się doczekać i przez okno wyjrzałam, bo kot sąsiada też bezczelny się zrobił. Wyszło: pyszne, eleganckie ale jak to mówią " pachniało malizną" (było wrzucić te 5x2 jajka i dołożyć składników). Dzięki.

magda k.

Member
Paź 28, 2009
2
0
0
Upiekłam i bardzo nam smakowało.
Miałam kilka wątpliwości, ale całkowicie niepotrzebnie, ciasto wspaniałe i bardzo fajnie się prezentuje.
Pozdrawiam

Cevilla

Member
Sie 13, 2010
3
0
0
Forma z piekarnika ma wymiary 35x40cm i zastanawiam się, czy uda mi się upiec na tym roladę, ale z podwójnej porcji, czyli 10 jajek? A jeśli nie to co radzicie?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Z podwójnej porcji musisz upiec 2 rolady. Ciasto z 10 jaj ucieknie ci z tej piekarnikowej formy... ona jest idealna na 1 porcję. Mam taką samą chyba i zawsze piekę z 1 porcji - wychodzi super!.

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Mam ochotę je zrobić ale kto teraz ma czas czytać te trzydzieści parę stron waszych porad i doświadczeń buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
cry_1.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Lena to przeczytaj tylko przepis ,i przygotuj dużą piekanikową blachę.
jajka ubij z cukrem,dodaj margarynę ubij,
podgrzej (nie ugotuj podgrzej tylko tak ze 30 sekund) miód w wysokim garnuszku,
dodaj od razu sodę i zamieszaj.
nie przestrasz się, bo zacznie sie produkować szalona biała piana.
wrzuć to do masy zamieszaj,dodaj mąkę ,zamieszaj wylej na blachę i piecz.po upieczeniu posmaruj śmietaną ,zwiń w roladę i już.
icon_mrgreen.gif

m.agga

Member
Lis 7, 2008
97
0
0
Po prostu przepyszne....zdążyłam zrobić zanim dwie godziny później złamałam nogę... hehe to będzie pamiętne ciasto i zostanie z nami na zawsze
lecker.gif

Pycha, robione na dużej blasze, delikatne, puszyste, o posmaku miodu...mmmm...

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,791
4,848
113
Oj, jaka z Ciebie pechowa kózka, współczuję. Noga w gipsie?
Całe szczęście, że masz się czym pocieszać i że Ci smakuje.
fiesgrins.gif

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Zrobione i nie bylo żadnych problemów. Nic nie miało postaci zwarzonej, wszystko się ślicznie połączyło. Ciasto wylałam na dużą, płaską blachę bo chciałam zrobić roladę. Posmarowałam jogurtem bałkańskim. Ciasto dało się zwinąć bez najmniejszych problemów. Czeka na jutro
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy