Ciasto ciepnięte/ ciepane

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Krystyna9 @ 30 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1158725............. miodem chyba ?
icon_wink.gif
HE nie ważne czym pachnie,ważne że mnie już kusi by ukroić
icon_rolleyes.gif
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Poczekałam tyle by śmietana się wchłonęła i wiecie co wam powiem....
piekłam je po raz pierwszy choć przymierzałam się od dawna .......
JEST BOSKIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a moja dieta dziś poszła w kąt,bo zjadłam dwa kawałki
rofl.gif
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Ja tez pieklam je pierwszy raz. Po dodaniu sody do miodu nic sie nie pienilo. Moze odrobinke jak rozuscilam sode w tym podgrzanym miodzie. I mi sie zwijac tak ladnie nie chcialo, przyklejalo sie do papieru :/ Moze dlatego ze wyszedl lekki zakalec? Czy jak ciasto dopieczone (u mnie po 15min w 170stopniach jeszcze bylo luzne) to wtedy latwiej sie je odrywa od papieru i roluje?
I pachniec pachnialo ladnie ale jakos miodowo slabo smakowalo. Czy w waszych ciastach wyraznie czuc miod?
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
może to kwestia miodu właśnie?
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Zawsze intrygowało mnie to ciasto,ale jak poczytałam sobie o waszych perypetiach to miałam masę obaw,ale dzięki wskazówkom Weerki zaryzykowałam.
I teraz jest to ciasto numer jeden. Dziś było z przygodami bo wykipiał mi miodek ale to mąż umył kuchenkę
fiesgrins.gif
 

Załączniki

  • DSC_7656.JPG
    DSC_7656.JPG
    197.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
A czy moze ktos napisac ten przepis od nowa, bo widze, ze ten z pierwszej strony troche ewaluowal i teraz to ciasto wyglada calkiem inaczej.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Nie jest to możliwe; każdy ma prawo do swoich modyfikacji, ale przepis bazowy nie może zostać zmieniony.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

m.agga

Member
Lis 7, 2008
97
0
0
A ja po raz kolejny popełniłam ciepnięte.. na dwóch blachach piekarnikowych, zawinięte później w roladę. jedno polałam lukrem a drugie czekoladą i posypałam orzeszkami.

To z czekoladą na wierzchu w śmietanę ma wmieszane mielone orzechy włoskie
icon_smile.gif
..i jest w sumie miodowo-orzechowe (czyli kolejna wariacja ciepniętego:)

IMG_0078.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0078.JPG
    IMG_0078.JPG
    127.7 KB · Wyświetleń: 0

m.agga

Member
Lis 7, 2008
97
0
0
Buka @ 7 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1149505Oj, jaka z Ciebie pechowa kózka, współczuję. Noga w gipsie?
Całe szczęście, że masz się czym pocieszać i że Ci smakuje.
fiesgrins.gif
Buko- dopiero dziś zobaczyłam Twoją odpowiedź na mojego posta z lipca:) tak, noga była w gipsie przez 7 tygodni, a tak w ogóle całe wakacje noga na wyciągu;/
ale dziś znowu popełniłam ciepnięte:)
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
niedawno je piekłam i dziś robię to znów
icon_mrgreen.gif

dodatkowo sypnęłam cynamon (całe opakowanie) i resztkę (z łyżeczkę) przyprawy do piernika i prawie szklankę cukru więcej niz w przepisie podstawowym.
jeszcze na gorąco przekładam prawie niesłodkim budyniem ukręconym z masłem i zawijam w roladę.
ostatnio przetrwało jeden dzień, ciekawe czy teraz dotrwa do niedzieli.
acha i piekłam je w 180 stopniach 20 minut,bo po 15 było jeszcze "pływające".
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Robiłam roladę w smaku super!
Ciasto mi wyszło średnio gęste dobrze się smarowało.
Po 10 min patrzę do piekarnika,a tam góry jak w Karpatce!
Upieczone miało mniejsze górki, a przy zwijanu się spłaszczyły i było ok.
Myślę żeby następnym razem dodać 1 jajko więcej.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dziś znów ciepnięta roladka.Dodałam 1 jajko więcej i konsystencja ciasta super!
Pewnie miałam mniejsze jaja.
Na górki podczas pieczenia jest sposób wystarczy zmniejszyć temperaturę na chwilkę ja otworzyłam piekarnik
popatrzyłam i zamknełam,a górki same się wyrównały.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Po przeczytaniu skladnikow i calego watku, szczerze mowiac nie rozumialam Waszej ekscytacji tym ciastem. Teraz calkowicie podzielam Wasze zdanie.To najulubiensze ciasto moje i moich dzieci. Zawsze zawijam je w rolade. Niczym nie posypuje ani nie smaruje po wierzchu. Zawsze jemy je jeszcze cieple. Chyba nam sie nie znudzi.

Ciepniete.JPG
 

Załączniki

  • Ciepniete.JPG
    Ciepniete.JPG
    339.9 KB · Wyświetleń: 0

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Sama nie wiem co takiego jest w tym cieście pewnie to,że jest tak proste i tak smaczne!
Dziś znajomą poczęstowałam to potem błagała o przepis!
daumen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A to zależy jak grubo się pokroi
zahnlos.gif

Nie mam pojęcia czy ktokolwiek liczył ile porcji z tego wyjdzie
gruebel_2.gif
możesz zmierzyć swoją blachę z piekarnika i długość jej podzielić na około 2, czy 1,5 - wyjdzie ci ilość porcji
fiesgrins.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy