Ciasto ciepnięte/ ciepane

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
Ta smietana miala byc wchlonieta. Ona miala byc jak klej i wogole nie smakuje jak smietana i kazdy kombinuje czym to jest przelozone.

YEn mnie interesuje czemu ty o malo tego nie wywalilas i co ma to wspolnego z kamila?

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
pierwszy raz jak robilam, to wrzucilam jajka cale z cukrem do miski i mikserem sie do nich zabralam... no to mi sie zrobily gluty... a potem jak dodalam maslo to sie wszystko zwarzylo i wyladowalo w koszu.

kamila powiedziala, ze ona to robi w malakserze ta przystawka do ucierania, najpierw jajka a potem po kolei cala reszta.

no i ja teraz tez tak zrobilam i sie udalo, wiec dzieki kamili sie udalo i nie wyladowalo w koszu :mrgreen:

pokretne troche ale dla mnie logiczne :mrgreen:

pzdr
yenn

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
to ja to robie inaczje. Ucieram jajka z cukrem a potem margaryne oddzielnie i daje jajka do margaryny, ale jak ci wyszlo to luz

a jak smak?

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
lidqa, ja tez chcialam jaka z cukrem, ale mnie takie gluty z bialka wyszly okropne, i ta sie ciagnelo i nie chcialo utrzec... masakra... a potem oddzielnie utarlam margaryne, dodalam te jajka z cukrem i wszystko sie zwarzylo... bleee..

smak byl fajny, ale nie od razu po upieczeniu, tylko po tych dwoch dnaich... po upieczeniu jak sprobowalam to mi nie smakowalo, a po dwoch dniach bylo pycha.

kamila, raz jeszcze dzieki, teraz zawsze bede tak robic :mrgreen:

pzdr
yenn

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Ja zrobiłam to ciasteczko na Dzień Ojca Tatusiowi mojemu i pomimo tego i że nie było na pergaminie ani innej folii, ładniutko z formy wyszło. Trochę zaczęło pękać przy zwijaniu go w roladę, bo upiekłam jeden placek. Potraktowałam go śmietaną w środku, a z wierzchu lukrem cytrynowym i zwykłym serkiem waniliowym, tak w paski. I tak bylo pycha i zebrało pochwały. Ciasto jest bardzo dobre, piernikowate i wilgotne, i rzeczywiście lepsze na drugi dzień - zdecydowanie.
Polecam wszystkim !!!!

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Ta ilosc postow przy tym ciescie zaintrygowala mnie no i zrobilam
icon_razz.gif
icon_razz.gif
icon_razz.gif
icon_razz.gif
icon_razz.gif
icon_razz.gif

Wyszlo pyszniutkie.....robilam w silikonowej formie, wiec nie mialam problemow z klejeniem sie...........moja wersja to 3 placki pieczone oddzielnie.....

Ciasto jest przepyszne a ja happy :banana:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
W końcu i na mnie przyszła pora i ciasto ciepane zrobiłam.
Powiem tak, 17 stron wątku ma swoje uzasadnienie. :mrgreen:
Ciepane jest pyyyyszne. Moja mama juz mi przepis na nie wydarła. :lol:

A to moje ciepane:

ciastociapanelidqi35pi.jpg

ciastociapanelidqi16mg.jpg

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
W końcu i na mnie przyszła pora i ciasto ciepane zrobiłam.
Powiem tak, 17 stron wątku ma swoje uzasadnienie. :mrgreen:
Ciepane jest pyyyyszne. Moja mama juz mi przepis na nie wydarła. :lol:

A to moje ciepane:

ciastociapanelidqi35pi.jpg

ciastociapanelidqi16mg.jpg
wowwww :shock: :shock: :shock: :shock: głodna jestem a ja ciepanego nie mam Kubanka litości nie masz
icon_sad.gif

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Malgos a co polozylas na wierz tego ciacha??
polwe czy co w tym rodzaju??

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Malgos a co polozylas na wierz tego ciacha??
polwe czy co w tym rodzaju??
Ano polewę. A nawet dwie. :mrgreen:
Pierwsza warstwa to polewa owieczki. I na tej by sie zakończyło pewnie, tylko zbyt mocno wchłonęła mi w ciasto (qrcze, a ani ciasto, ani polewa ciepłe już nie były :roll: ). Więc dałam na wierzch jeszcze jedna polewę, taką kupną - dwukolorową. I wyszła dość gruba skorupa mazajów na roladzie.
icon_smile.gif

A dzisiaj ciasto jest faktycznie jeszcze smaczniejsze niz w dniu upieczenia.
icon_smile.gif

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
CYTATA dzisiaj ciasto jest faktycznie jeszcze smaczniejsze niz w dniu upieczenia.
postawiam talerzyk ..... daj kawaleczek :mrgreen:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
przeszlam przez te 17 stron i wyslalam meza do sklepu po miod - bedzie ciepane na sobote - dzis zrobie do soboty postoi - tylko mam pytanie ile tej smietany trzeba zuzyc - tak szklanke? bo ja mam wielkie kubly smietany :lol:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
a chyba ze tak
ja tez to i henryczka bede jutro wieczorem robic ale u kuzynki w domu :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy