Ciasto ciepnięte/ ciepane

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
BeataSz to jednak nas nasze oczy nie zawodza jeszcze :mrgreen: :dump: :cheers: zdrowko

kamila

Member
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Zrobiłam na komunię koleżanki, wyszło mi ładne, jak nigdy. Smaczne oczywiście jak zawsze :mrgreen:

To to ciemne ciacho

1385.jpg

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
podnosze, bo w koncu zdecydowalam sie zrobic.... stracha mam :mrgreen:

pzdr
yenn

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
A ja oststnio znowu zrobiłam, ale dałam za dużo śmietany (myślalam, ze tak będzie smaczniejsze :dump: ) i za bardzo ciasto nasiąkło. Wniosek: dać tylko tyle śmietany, żeby ciasto sie skleiło :mrgreen:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
dzis sie okaze, bo dzis bede robic... jakos nie mam rpzekonania ze mi sie uda
icon_sad.gif

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Iguana, ja nie mam aparatu cyfrowego chociaz wzdycham do pewnego Slonika :mrgreen: wiec z fotem nici na pewno...

prosze mi tu pozytywne fluidy slac zeby sie wzielo i udalo...

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
no to tak:

wlasnie cala mase na to ciasto sposcilam z klopem... no moze nie cala, bo nie zdazylam nawet miodu i maki dodac a juz sie zwarzylo...

ktos ma pomysl co zle zrobilam? bo troche mnie szlag trafil.

pzdr
yenn

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
Hmm..moze za zimne jajka dodałas yenulko-prosto z lodówki, a maslo bylo w temp. pokojowej...no nie wiem.. Tak to jest, jak sie czlowiek bardzo stara to zawsze cos nie wyjdzie.. ;)

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
no to tak:

wlasnie cala mase na to ciasto sposcilam z klopem... no moze nie cala, bo nie zdazylam nawet miodu i maki dodac a juz sie zwarzylo...

ktos ma pomysl co zle zrobilam? bo troche mnie szlag trafil.

pzdr
yenn
Zwariowałaś? Po co wywaliłas przeciez trzeba było piec jak leci :mrgreen:

Przyczyn moze być kilka. Jedna z nich to nie taka sama temperatura składników szczególnie jaj i margaryny. Nie moge uwierzyc ze wywaliłas :lol: ech ty utracjuszko ty :bussi: :mrgreen:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
sluchaj to wygladalo tak koszmarnie, ze w zyciu bym tego nie zjadla, chocby mi po upieczeniu wspaniale wygladalo i pachnialo...

powiedz mi, robisz tak jak w przepisie... wrzucasz cale jajak, cukier i cukeir waniliowy i to mikserem traktujesz?? i co Ci z tego wychodzi?? bo mnie straszne ciagnace sie farfocle...

potem w oddzielnym garnku tez mikserem utarlam margaryne...w rzucilam ta mazie jajeczno-cukrowa no i kaplica.... dalej nie bylam w stanie sie na to patrzec....

co zrobilam zle?

pzdr
yenn co jutro mamie na imieniny da kupowane ciasto
icon_sad.gif

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
yenulko ubijaj najpierw margaryne z cukrami, potem dodawaj jajka na przemian z mąką..nie bedzie farfocli ...ja zawsze zaczynam od ubijania tłuszczu z cukrem. Teraz widze ze to ma sens.. ;)

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
tjaaa... tylko juz nie mam z czego
icon_sad.gif

i boje sie farfocli... Tobie nie lataly?

pzdr
yenn

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
ale skąd one się u Ciebie mogły wziąść? może ta masa miodowa była za ciepła i glutki się zrobiły w połączeniu z masą jajeczną
icon_sad.gif

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
skaddd.... miod to jeszcze w garnku lezakowal, pieknie sie spienil po dodaniu sody... mnie sie farfocle w masie jajecznocukrowej zrobily... a potem jak to dodalam do margaryny to mi sie zarzylo wrzystko....

pzdr
yenn

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja margarynę rozpuszczam zawsze, żeby kawalątki w cieście nie pływały, a jajka musiały byc nie teges skoro się nie chciały ładnie ubić z cukrem. Rób Yenulka jeszcze raz bo to nie może tak być żebyś nie spróbowała tak bajecznego ciasta :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy