Ciasto ciepnięte/ ciepane

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
tylko mam pytanie ile tej smietany trzeba zurzyc - tak szklanke? bo ja mam wielkie kubly smietany
Asika, ja myślę, ze jakiejś reguły nie ma. Ile dasz - to dasz.
Ja miałam taki kubeczek śmietany 500-gramowy i zuzyłam na oko jakieś 300-350g (tez nie wiedziałam ile dać). I ciasto wyszło świetne, ale myslę sobie, że jak bym i cały kubeczek zużyła - to też byłoby dobrze, a może i nawet lepiej, bo ten kwasek od śmietany byłby lepiej wyczuwalny.
icon_smile.gif

Ja na sobotę równiez znowu będę piekła. Tym razem dla teściowej, bo ma swoje święto, a ja dobra synowa jestem. :lol: :mrgreen:

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
No i ja znowu prosze o wybaczenie, ze sie nie dopisalam jeszcze :anbetung:. Ciasto pycha i szybko sie robi.

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Zrobiłam zachęcona komentarzami. Upiekłam na dużej blaszce, tej kwadratowej, która jest na wyposażeniu piekarnika. Ciasto wyszło super, pulchniutkie, równiutkie. Parzyłam paluchy ale natychmiast przystąpiłam do smarowania śmietaną i zwijania. Użyłam śmietany 18% a zużyłam trochę więcej niż pół kubka półlitrowego. Nie za bardzo się chciało zwijać - moim zdaniem ciasto za grube jak na roladę, poza tym nie wytrzymałam i po godzinie odkroiłam troszkę i ......śmietana nie wchłonęła się w całości i na razie za bardzo się to nie skleiło /odchodzi jedno od drugiego/, ale czekam jeszcze, może resztę ciasto też przyjmie? Na razie w przekroju mam biały, widoczny wyraźnie pasek, jakby było przełożone masą ale w smaku czuć, że to śmietana. Poczekam do jutro i zobaczę co będzie.
A na drugi raz będę piekła 3 placki w normalnych blaszkach, wydaje mi się, że tak będzie lepiej. Pozdrawiam.

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
śmietana służy tylko do sklejenia warstw ciasta podczas zwijania w roladę, więc jeśli rozłożyłaś troszeczkę więcej śmietany mogła ona nie zostać wchłonięta i ciasto może wyglądać jak by było przełożone masą

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
dzis znow robie, bo sie okazalo ze w sobote mam gosci.

ciekawe jakie przygody mnie czekaja tym razem :mrgreen:

pzdr
yenn

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
śmietana służy tylko do sklejenia warstw ciasta podczas zwijania w roladę, więc jeśli rozłożyłaś troszeczkę więcej śmietany mogła ona nie zostać wchłonięta i ciasto może wyglądać jak by było przełożone masą
No to pytanie do autorki lub kogoś komu wychodzi jak trzeba - ile tej śmietany zużyć i jak cienko /grubo/ smarować ?

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
ja nie autorka, ale robiłam już kilka razy - smaruję tylko tyle żeby całe ciasto było pokryte, a potem roladka i wszyscy czekają aż ostygnie, żeby dostać kawałeczek:)

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
zrobilam wczoraj - najpierw bylam w stresie bo mi jakas gora wyrosla na srodku podczas peiczenia - ale potem przy smarowaniu smietana jakas wziela i sklesla w sobie :mrgreen:

i wiecie co? moze ja jestem jakas dziwna ale mnie to ciasto zaraz po upieczeniu nic a nic nie smakuje - dopiero jak sobie odlezy ze dwa dni to ejst dobre - a takie od razu po upieczeniu to nie... wam naprawde smakuje? :dump: :mrgreen:

pzdr
yenn

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
mnie bardzo - ja sie balam, ze to ciasto w ogoe nie bezie mi smakowac - a tu na cieplo zjadlam 1/4 rolady :mrgreen:

a teraz sie boje , ze jutro mi nie bedzie smakowac :dump:

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
To ciasto woła do mnie od kilku już dni
icon_razz.gif
....ale moje uszy skumplowały się ostatnio z biodrami i udają, że nic nie słyszą :mrgreen: :mrgreen:
:roll: hmmm, ciekawe, jak długo wytrzymają te wrzaski :roll: :mrgreen:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Smaruje się to na taką grubość jak chleb dżemem, o! i wszystko wtedy wchłonie.

a ja lubie i zaraz po pieczeniu, i po odleżeniu :mrgreen: ale po odleżeniu jest faktycznie dużo lepsze. Dlatego zawsze warto upiec dwie- jedną zjeść, a drugą schować
icon_smile.gif

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Na trzeci dzien smietana prawie zostala wchlonieta a na czwarty nie bylo juz po niej sladu /ale po ciescie tez prawie/, pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Dzieki za przepis. Ten komentarz zamieszczam po to, ze pisalam o smietanie widocznej na drugi dzien, a posmarowalam dosc grubo.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
moje wysżło tak (pierwszy raz robiłam, uzyłam okragłej silikonowej foremki - obyło się bez papieru)

19ak.jpg

28ru1.jpg

bardzo smaczne ciasto, mimo, ze jeszcze nei odstało swojego. Tyle, że mysałam, że jest cięższe... piernikowe - a to biszkopt bardziej

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Tyle, że mysałam, że jest cięższe... piernikowe - a to biszkopt bardziej
a czemu twoje wyszlo takie jasne???? moje ile razy robilam to zawsze mialo sliczny zloto brozowy kolor :roll:
moje przewaznie zawsze ma smak piernikowy jakby
no ale ja ekspert nie jestem ;)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
bo mało miodu okazało się, że dałam, i jasny na dodatek...

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
haaa a ja wczoraj upiekłam po raz drugi na dzisiejsze imieniny mamy
icon_smile.gif
tym razem w formie rolady.
No i znowu miałam to samo że od spodu już zaczęło się przypiekać a od góry bladziocha
icon_sad.gif
- ten piekarnik.... w sumie piekłam chyba ze 22 min.

No i problem zaczął się przy zwijaniu rolady
icon_sad.gif
jeszcze nigdy nie zwijałam ciasta w roladę i niech mi ktoś powie jak to zrobić???!!! bo normalnie nijak mi nie szło i wściekałam się na siebie :mrgreen: Przy zwijaniu śmietana mi wyłaziła. Wreszcie jakoś zwinęłam (nie obyło sie bez pęknięcia ale olałam bo pisąłyście że i wam się zdaża
icon_smile.gif
) ale okazało się że środek ma dużo luzu i nie jest ścisło! No kurwości :mrgreen: powiedziałam i cholewcia rozwinęłam ją i jeszcze raz zwijałam :dump: Bardziej popękała mimo że próbowałam papierem sobie pomóc (jak to się robi?) :cheers:
Koniec końców, jakoś zwinęłam
Po 2 godzinach odkroiłam kawałek, a co tam, w końcu muszę spróbować co dam w prezencie a poza tym te końce nie za ładne są.

No i pyyyycha!!! Bardzo, bardzo dobre nawet bez czekania choćby do następnego dnia. Dzisiaj tylko poleję polewą owieczki I potem zrobię zdjęcie to wstawię.

Malgosimi, dla mnie też wcale piernikowe w smaku nie jest. Bardziej takie miodowe.

EDIT: wklejam zdjęcia
resizeof083000032kk.jpg

resizeof083000044ix.jpg

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
u mnie ladnie sie roluje - robie na takiej duzej blasze z piekarnika, calej wylozonej papierem do pieczenia, tak ze z kazdej strony wystaje jeszcze.

i potem gorace smaruje smeitane, i gorace zwijam - zawijam jeden bok do srodka starajac sie mocno, parzy troche palce lae trudno :mrgreen: a potem jakas lopatka drewniana przytrzymuje sobie na srodku i jakby wyciagam spod niej papier... pare razy juz robilam i nie pekalo. a ja len jestem i mi sie nie chce trzech plackow piec

pzdr
yenn

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy