Ciasto ciepnięte/ ciepane

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Hmmm, a ja opanowałam jakis taki patent zwijania, że ściskam ciasto tym papierem, na którym sie piekło. Nie potrafię tego słowami opisać. :dump: Ale zwija się świetnie, dosc ciasno, tak, że żadna dziura w środku mi nie powstaje. A jak czasami pęknie na kawałku - tym się kompletnie nie przejmuję. Albo klastruję to śmietaną, albo zwyczajnie zalewam polewą i nic nie widać.
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
a ja len jestem i mi sie nie chce trzech plackow piec
mi też :mrgreen:

ja też pomagam sobie papierem- raz chciałam zwinąć tak po prostu i pękło. zazwyczaj robię o tak:

beztytuu2el.png

to pomarańczowe to ciasto, to czarne to pergamin. Oczywiście wszystko ściśle do siebie przylega, na obrazku chciałam żeby wszystko było widoczne, dlatego są odleglości między papierem a roladką
icon_smile.gif
Na koniec właśnie zawijam ciasto w ten pergamin, który mocno trzyma ciasto w kupie, i odstawiam do ostygnięcia. Jak jest zimne i odklejam papier, to już nic nie pęka.

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Dziewczyny, dzięki za rady a zwłaszcza Paulince za obrazowe wyjaśnienie
icon_smile.gif
No ja tak właśnie robiłam.

Ale dzisiaj piekłam znowu i wiecie co? Jestem po prostu wściekła jak osa :evil: . Tym razem jeszcze gorzej było z tym zwijaniem niż poprzednio! Ja już nie wiem jak to robić. Może to też wina papieru? Bo mi się strasznie ciasto do niego przykleja i jak nawet nożem podważała zanim zaczęłam zwijać to na papierze zostaje przylepiona cienka warstewka (mam nadzieję że wiecie o czym mówię) - czy wam tez się tak przykleja czy papier pozostaje "czysty"? Na dodatek ta śmietana wypływa mi każdą możliwą dziurą! No i zupełnie mi popękało!

Chyba normalnie antytalent jestem do rolad Nie wiem co z tego wyjdzie a najgorsze jest że tym razem piekę na imieniny teściowej.

Acha a czy wy macie papier który wielkością odpowiada tej dużej blaszcze? bo ja muszę 2 kawałki dawać które nachodzą jeden na drugi bo z jednego brakuje.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Aniks mi pierwszym razem to przywarło że hej, a teraz to tak malutko, że nie przeszkadza to w niczym. Śmietany daj mniej, skoro przecieka, i mocno-mocno naciągaj ten papier podczas zwijania, zeby nie dopuścił do pęknięcia! Zawiń też mocno i jak wystygnie, nie ma prawa nic pęknąć!! A do tego ciasta nie można mieć antytalentu. Niemożliwe :lol:

no i papier mam odpowiedni, tak jak trzeba
icon_smile.gif

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
ja daję ten mały pojemniczek śmietany (chyba ze 200 ml) to nie wiem czemu mi wyłazi.

Ja właśnie próbuję ściskać papierem przy rolowaniu ale nie wiem co jest nie tak. powiedz mi czy raczej przy końcach ściskać najpierw czy jak? Musze zakupić większy papier no i może jakiś lepszy żeby tak strasznie nie przywierało to ciasto. A... i jeszcze on jakoś szybko nasiąka wilgocią od tego ciasta i "wylazłeś" śmietany i się rwie!!! Cholewcia, może za 100 razem uda mi się zwinąć :mrgreen:
A jakiego używacie papieru?

Paulinko, masz racje - to ciasto wiele wytrzyma i mimo tych popękań wczorajszych jakoś wygląda (polałam polewą owieczki żeby tak nie było widać i posypałam wiórkami) i się jakoś skleiło, mimo że mała szczelinka jest w środku, tylko nie wiem czy na całości czy tylko miejscowo.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
tzn nie za bardzo wiem jak to wytłumaczyć... ale ja nie tyle ściskam tylko zawijając tak ciągnę ten papier

beztytuu2el27vq.png

w tą stronę... Papier mam taki brązowy, z jedną stroną taką bardziej śliską, więc nie nasiąka ani trochę.

A jak ciasto wygląda to sprawa drugorzędna- ważne, jak smakuje :lol:

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Witam!
Ciasto upiekłam wczoraj - nie miałam innej śmietany tylko zwykłą 18% i dobre wyszło - a tak się "bałam" że koniecznie musi byc inna śmietanka !!
pozdro A

miranka

Member
Sie 16, 2005
415
0
0
Zrobiłam. Wyszło bardzo dobre. Oczywiście nikt z gości nie zgadł, czym jest smarowane :mrgreen:
Zrobiłam w formie rolady. Szybko sie robi i dość fajnie wyglada.
Dzięki za przepis.
Mirka

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Mirka, ciesze sie ze sie udalo - trzymalam mocno kciuki :mrgreen:

pzdr
yenn

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Przeczytałam 16 stron i wymiękłam, szybciej upiekłabym to ciasto ;)
Na pewno je zrobię ale chyba już nie dzisiaj ;)

magdafal

Member
Lis 3, 2005
67
0
0
Piekłam na sylwestra-w formie rolady,żeby mieć jak najmniej pracy:) polałam polewą czekoladową i posypałam orzeszkami. Ciasto super-mało pracy, a takie pyszne i nie suche (obawiałam się tego :dump: ) Słowem-dzięki za przepis!!!!!!!!!!

Beata71

Member
Sty 19, 2006
428
0
0
Witam,
Ciasto, o którym można gadać na dwudziestu stronach zasługuje na zrobienie.
To było pierwsze ciasto, które zrobiłam z przepisów zamieszczonych na tym forum. Wyszło super, dzieciaki zachwycone ślimakiem (roladką znaczy się).

Myślę, że podana w przepisie kolejność wykonania nie jest przypadkowa. Podgrzewanie miodu powoduje, że się on lekko karmelizuje i ciasto łapie ten śliczny "miodowy" kolor. Ja wlałam miód gorący (pomalutku) i przez to chyba masa nie była gęsta i łatwo dała się rozprowadzić.

Ponieważ miałam jakieś mega jajka (XL) więc zwiększyłam ilość mąki (do 2 szklanek) i ilość tłuszczu (do 25 dkg). Wyszły 2 placki z blachy piekarnikowej (każdy na ok. 0,5 cm wysoki), i 1 z blachy prostokątnej i ten został zwinięty w roladkę. W sumie dwa ciasta. Świeże i leżakowane wspaniałe.

Czy ktoś próbował je przekładać powidłem śliwkowym zamiast śmietaną? Będzie się trzymać?

To ciasto żyje już własnym życiem kolejny rok.

LIDQO DZIĘKI ZA PRZEPIS. Pozdrawiam.

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
no i pieknie chce to ciasto upiec i nie mam papieru do pieczenia buuuuuuuuuuuu i co teraz? na foli aluminiowej chyba sie da co? kurka wodna nooooo
icon_sad.gif
icon_sad.gif
icon_sad.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Till ja generalnie nie polecam bo mi się ono przyklejało do wszystkiego, nawet do papieru trochę
możesz ewentualnie zaryzykować z ta folia, może wysmaruj ją dodatkowo masłem...
ono nawet zdrapywane z folii będzie smakowało genialnie :mrgreen:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
to musi wygladac extra bo jutro do szkoly jedzie :mrgreen: a ja kurcze nie wiem nadal co zrobic
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy